Na de doorkijkkerk in Borgloon: de glazen kerk in Kwaadmechelen

De kerk van Kwaadmechelen ondergaat op vraag van het gemeenbestuur een opvallende transformatie. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming, en daar hoort een opvallende verbouwing bij. Het middenste gedeelte van de kerk wordt afgebroken en vervangen door een glazen constructie.

Kwaadmechelen krijgt er géén nieuwe kerk bij: de huidige Sint-Lambertuskerk wordt verbouwd. Het gebouw is in slechte staat en toe aan renovatie. Een klassieke renovatie zou te veel geld kosten in verhouding tot het magere kerkbezoek, vond het gemeentebestuur. Daarom nam de gemeente Ham een studiebureau onder de arm, om te bekijken welke nieuwe functie de Sint-Lambertuskerk kon krijgen. De klassieke kerktoren blijft zeker behouden, "als beschermd monument en herkenningspunt voor de dorpskern".

Er kwamen verschillende ontwerpen uit de bus, waarvan de optie met de glazen middenbeuk werd behouden. "Tussen de toren en het koor wordt de huidige kerk afgebroken. Daarom komt een glazen gedeelte, waardoor er een overdekte marktruimte ontstaat", vertelt burgemeester Dirk De Vis aan Radio 2 Limburg. "Er komt zeker wat groen in de ruimte, en mogelijk ook een waterpartij, maar het is vooral de bedoeling om er een polyvalente ruimte van te maken." In de nieuwe ruimte zouden zeker een keuken en vestiaire komen.

Architecten moeten zich nog buigen over de haalbaarheid en het kostenplaatje van dit ontwerp. Als Kwaadmechelen effectief een glazen kerk krijgt, dan wordt dit de tweede doorkijkkerk in de provincie Limburg.  In Borgloon staat sinds 2011 "Reading between the lines", een kunstinstallatie naar een ontwerp van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. In de volksmond wordt het ontwerp in het heuvelland in Haspengouw "de doorkijkkerk" genoemd. Die wordt niet gebruikt voor plechtigheden, maar dient vooral als toeristische trekpleister, en duikt geregeld op als decor voor pakweg televisie-opnames.

Meest gelezen