imago/Xinhua

NAVO krijgt nieuw centrum voor cyberoperaties

De 29 ministers van Defensie van de NAVO zijn het woensdag eens geworden over de oprichting van een nieuw centrum voor cyberoperaties.  

Dat heeft de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekendgemaakt. De alliantie wil haar capaciteiten versterken op vlak van cyberdefensie en past ook haar commandostructuur aan. Het nieuwe centrum is dan ook opgericht met het oog op die nieuwe commandostructuur. "Het zal deel uitmaken van de bestaande commandostructuur, maar ik kan nog niet zeggen waar het zal worden geïnstalleerd", aldus Stoltenberg. Hij zei ook niet of het nieuwe centrum zal worden opgenomen in het "NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence", in Tallinn in Estland.

"Het centrum zal onze cyberdefensie versterken en laat toe om cyber te integreren in de operaties en planning van de NAVO op alle niveau's", aldus nog de NAVO-baas. De ministers zijn het ook eens om de nationale cybercapaciteiten van de lidstaten te integreren in de NAVO-missies en -operaties. Dat terwijl de NAVO-bondgenoten de soevereiniteit over die capaciteiten bewaren. "Net zoals de bondgenoten eigenaar zijn van de tanks, de schepen en vliegtuigen in NAVO-missies. Het komt op de landen neer om aan te geven tot op welke hoogte ze willen deelnemen", aldus nog Stoltenberg.

De defensieministers legden ook de eerste hand aan de nieuwe commandostructuur van de NAVO. Ze zullen dat werk voorzetten tijdens hun volgende vergadering in februari, en tijdens de NAVO-top op 11 en 12 juli in Brussel.

Meest gelezen