Video player inladen ...

NAVO stuurt drieduizend soldaten extra naar Afghanistan

De NAVO gaat drieduizend extra soldaten op missie sturen naar Afghanistan. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft aangekondigd dat er in totaal 16.000 soldaten deel zullen uitmaken van de missie in Afghanistan.

De ministers van Defensie van de NAVO hebben op een vergadering in Brussel beslist dat er drieduizend extra soldaten op missie naar Afghanistan worden gestuurd. Er zullen in totaal 16.000 manschappen deel uitmaken van de missie in Afghanistan.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft de beslissing aangekondigd. Welke NAVO-landen de extra troepen zullen leveren, is nog niet duidelijk.

De veiligheidssituatie in Afghanistan is de voorbije jaren nog altijd niet verbeterd. De taliban controleren of bedreigen nog steeds veertig procent van het grondgebied van Afghanistan. In Afghanistan trainen en adviseren de NAVO-troepen de lokale veiligheidsdiensten.  

De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput wil alvast bijkomende troepen sturen. Daarvoor is echter eerst groen licht nodig van de ministerraad. Die beslissing valt vrijdag, wanneer de ministerraad zich buigt over het operationele plan van Defensie voor 2018. Een aankondiging tijdens de vergadering bij de NAVO heeft Vandeput nog niet gedaan.