© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Opnieuw geen meerderheid voor nieuwe vergunning glyfosaat

Experts van de landen van de Europese Unie hebben opnieuw geen akkoord gevonden om de omstreden onkruidverdelger glyfosaat een nieuwe vergunning te geven. Glyfosaat is vooral bekend van het verdelgingsproduct Roundup.  Op 15 december loopt de huidige vergunning voor het product af.

Na een stemming is er geen meerderheid gevonden voor het voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat opnieuw 5 jaar toe te laten op de Europese markt. “Geen gekwalificeerde meerderheid tijdens de stemming vandaag”, schreef federaal minister van landbouw Ducarme (MR) op Twitter.

De Europese Commissie stelde voor om de licentie voor 5 jaar te vernieuwen maar wilde dat de lidstaten beslissen tijdens een stemming, en zocht naar een gekwalificeerde meerderheid van 16 lidstaten (meer dan 55 procent van de lidstaten die samen 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen).

14 lidstaten stemden voor, 9 tegen - waaronder ons land - en 5 landen onthielden zich. Er is dus geen meerderheid voor of tegen het voorstel. De commissie legt het voorstel nu aan een nieuw comité voor, dat eind november samen komt. Op 15 december vervalt de huidige vergunning van glyfosaat. Als er dan geen nieuwe vergunning is, mag het product niet meer gebruikt worden in Europa.

Er is al twee jaar veel te doen rond glyfosaat. Er zijn tegenstrijdige wetenschappelijke studies over of het product waarschijnlijk kankerverwekkend is. Tegenstanders zeggen dat het ongezond en gevaarlijk is voor het milieu, volgens voorstanders is het veilig en noodzakelijk voor de voedselvoorziening.