Paus verbiedt verkoop sigaretten op Vaticaans grondgebied

Het Vaticaan zal vanaf 2018 geen sigaretten meer verkopen. Dat heeft paus Franciscus beslist. "De Heilige Stoel kan niet bijdragen tot iets dat duidelijk schadelijk is voor de gezondheid", staat in de mededeling van het Vaticaan.

Het verbod is vanaf volgend jaar van kracht en geldt voor het hele Vaticaanse grondgebied, dat enkel werknemers, staatsburgers en gasten met speciale toelating mogen betreden. Rond het Sint-Pietersplein kan wel nog tabak gekocht worden.

De kerkstaat verkoopt aan zijn staatsburgers en medewerkers goedkope sigaretten, omdat daar geen belastingen op betaald moeten worden. De mini-staat wordt dan ook beschouwd als een "rokersparadijs".

Zelfs al vormen de sigaretten een "bron van inkomsten" voor het Vaticaan, "er kan geen winst gerechtvaardigd worden als er levens op het spel staan", zegt de woordvoerder van de paus.