2017 Getty Images

Arbeiders in WK-voetbalstadions Qatar zullen geen eigendom van werkgever meer zijn

In de nabije toekomst zouden gastarbeiders die tewerk­gesteld worden in de bouw van de WK-voetbalstadions in Qatar, beter behandeld worden. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dat het land het niet zo nauw neemt met de rechten den bescherming van zijn arbeiders, is algemeen bekend: zo zouden volgens de Britse Guardian in 2013 minstens 185 Nepalese gastarbeiders om het leven gekomen zijn. 

Betrouwbare cijfers zijn er niet, maar de bouw van voetbalstadions in Qatar heeft de voorbije jaren het leven gekost aan honderden gastarbeiders. Mogelijk zijn het er zelfs duizenden. De gastarbeiders-bouwvakkers worden behandeld als slaven.

Dat is zelfs de officiële politiek, want ze werken volgens het Arabische kafala-systeem, wat betekent dat ze de facto ‘eigendom’ zijn van hun werkgever. De arbeiders komen vooral uit Zuid-Aziatische landen als India, Bangladesh, Pakistan en Nepal.

De Internationale Arbeidsorganisatie probeert al jaren om de situatie van de arbeiders te verbeteren, en dat is nu eindelijk gelukt. Dat wil zeggen, de regering van Qatar heeft beloofd om de wetgeving aan te passen, zodat de buitenlandse arbeiders meer rechten krijgen en veiliger kunnen werken.

Luc Cortebeeck, oud-voorzitter van de christelijke vakbond ACV, is nu voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het akkoord met Qatar: “De arbeiders zullen een normaal arbeidscontract krijgen en zullen dus geen eigendom meer zijn van hun werkgever, zoals in het kafala-systeem. Ze zullen ook een minimumloon krijgen en we gaan controleren of dat ook echt wordt uitbetaald. Daarnaast zal Qatar de wetgeving aanpassen met het oog op veiligheid en gezondheid. En er komt een programma tegen mensenhandel.”

Kafala: wij gaan door met de strijd

Cortebeeck is de eerste om toe te geven dat dit nog maar een begin is: “Er moet nog zoveel veranderen. Ik heb ter plaatse vastgesteld hoe de mensen die daar werken als slaven bekeken worden. Dat is niet alleen een kwestie van wetgeving, ook de mentaliteit moet veranderen. Anderzijds zijn er al stappen gezet. De Internationale Arbeidsorganisatie heeft bijvoorbeeld al een overeenkomst met het Belgische bouwbedrijf Besix, dat ook meewerkt aan de bouw van voetbalstadions in Qatar. Het is nu zaak die afspraken te veralgemenen naar alle bouwbedrijven.”

De Internationale Arbeidsorganisatie zal in Qatar een bureau openen waar arbeiders met hun klachten terechtkunnen. “We gaan dit nauw opvolgen”, zegt Luc Cortebeeck, “elk jaar zal dat bureau een verslag maken. De wereld kijkt toe, en daar is Qatar niet ongevoelig voor. Het land begon economisch te lijden onder de druk en de imagoschade.”

Cortebeeck verwacht dat we over een half jaar resultaten zullen zien van de nieuwe wetgeving: “De voetbalstadions zelf zijn bijna klaar, maar er zijn nog tal van andere werven, voor de aanleg van wegen en metro bijvoorbeeld. En het kafala-systeem bestaat ook nog in andere Arabische landen, zoals Saudi-Arabië. Dus er moet nog veel gebeuren.”

Meest gelezen