Een poster van de Saudische prins Mohammed bin Salman met daarop "God beschermt je" hangt op in de Libanese havenstad Tripoli. AFP or licensors

Saudi-Arabië roept burgers op om Libanon te verlaten

Saudi-Arabië heeft zijn burgers die in Libanon wonen of verblijven, opgeroepen om het land te verlaten. Het land raadt ook reizen naar Libanon af.  De spanning tussen beide landen loopt op sinds de Libanese premier Hariri vanuit Saudi-Arabië zijn ontslag indiende.

Via het officiële persbureau heeft Saudi-Arabië zijn inwoners die in Libanon wonen of er momenteel verblijven, opgeroepen om het land zo snel mogelijk te verlaten. De Saudi's adviseren ook om niet naar het land te reizen.  Als verklaring verwijst het ministerie van Buitenlandse Zaken naar "de omstandigheden" in Libanon. 

Die omstandigheden slaan op het nieuws dat zaterdag insloeg als een bom: Saad Hariri, de premier van Libanon diende toen compleet onverwacht zijn ontslag in. Hij deed dat in een videoboodschap vanuit... Saudi-Arabië. Hariri zei daarin dat hij vreesde voor zijn leven. Hij beschuldigde de sjiitische Hezbollah en diens bondgenoot Iran ervan onrust te stoken in Libanon en bij uitbreiding in heel de Arabische regio. 

Vanuit Libanon werd er met ongeloof op Hariri's video gereageerd. Geruchten deden en doen de ronde dat het soennietische Saudi-Arabië Hariri gedwongen had om ontslag te nemen. Hariri zou ook onder huisarrest staan, wat de Saudi's en Hariri's beweging op hun beurt allemaal ontkennen. 

Zeker is dat Libanon plots weer helemaal vooraan staat in de machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran.  Even zeker is dat Hariri officieel nog altijd premier is. De Libanese president Michel Aoun wil Hariri's ontslag voorlopig niet aanvaarden.