© Ruaud / Andia.fr

Sopraan breekt record in New York met nooit eerder gezongen hoge noot

In The Metropolitan Opera van New York loopt een opera waarin een sopraan een la twee octaven boven de gewone la van de solsleutel zingt. Dat is ongehoord in de 137 jarige geschiedenis van het befaamde operahuis.

Een "A above high C" of een la twee octaven boven de gewone la van de solsleutel: die onmogelijke noot zingt Audrey Luna in de opera "The exterminating angel" van Thomas Adès die in The Metropolitan Opera van New York loopt.

Daarmee heeft de sopraan een record te pakken. Nooit eerder in de 137 jarige geschiedenis van het operahuis heeft een zangeres haar dit voor gedaan, weet The New York Times.

"The exterminating angel" is gebaseerd op de film van Luis Buñuel uit 1962. In de opera speelt Luna Leticia, een operadiva die een diner met hoge gasten bijwoont. Aan het einde van de avond merken de gasten dat ze om een mysterieuze reden niet kunnen vertrekken.

Naast het feit dat Luna de bewuste noot kan zingen, wekt ook de timing van de noot verbazing. In tegenstelling tot andere aria's met duizelingwekkend hoge noten, komt deze "A above high C" helemaal aan het begin van de zangpartij.

Als kers op de taart weet Luna de "A above high C" schijnbaar moeiteloos te combineren met een uitzonderlijk lage noot. Die prestatie kan u beluisteren op de website van The New York Times.

Meest gelezen