Tele-Onthaal krijgt meer oproepen over ongewenste intimiteiten via chatfunctie

Oproepen over seksueel overschrijdend gedrag via chat komen vaker voor dan vroeger. Het aantal telefonische oproepen bij Tele-Onthaal over dit thema is de laatste jaren stabiel gebleven.  

In de periode dat het misbruik in de kerk aan het licht kwam, stond de telefoon en de chat roodgloeiend bij Tele-Onthaal. De beroering die ontstaan is na de affaire-Weinstein en de getuigenissen via de hashtag #metoo leidden niet tot een nieuwe piek in het aantal oproepen.

Wat wel opvalt is dat er dit jaar meer chatgesprekken over ongewenste intimiteiten worden gevoerd dan vroeger. Vorig jaar waren dat 144 chatsessies, dit jaar zijn het er al 244 tot nu toe.

"Voor gevoelige onderwerpen zoals ongewenste intimiteiten of seksueel geweld, gaan mensen sneller kiezen voor de meer anonieme communicatievorm via chat, dan voor een rechtstreeks gesprek via de telefoon" zegt Jennifer Pots van Tele-Onthaal.

De chatfunctie bereikt vooral jongere mensen. Liefst 60% van de chatters zijn jonger dan 30 jaar en 85% zijn jonger dan 40 jaar.  Jonge mensen zouden zich veiliger voelen om zich via een chatgesprek bloot te geven. De drempel om aan het chatten te gaan,is heel laag. Ze hoeven niet te spreken en kunnen anoniem iets intikken. De jongeren zijn ook meer vertouwd met de techniek van het chatten.

106 of 1712

Jennifer Pots gelooft wel dat getuigenissen in de media zoals #metoo mensen een duwtje in de rug kunnen geven om hulp te zoeken.

Via het nummer 106 kan je dag en nacht terecht bij Tele-Onthaal. Tijdens de kantooruren kan je ook terecht bij de Vlaamse hulplijn op het gratis nummer 1712.

Meest gelezen