Videospeler inladen...

Trump in China ontvangen als "vip plus"

De Amerikaanse president Trump wordt met alle mogelijke eer ontvangen in Peking. Zelf is Trump ook opvallend mild voor China. Toch zijn de knelpunten - Noord-Korea en het handelstekort - niet van de baan.  

Een erehaag met honderden juichende kinderen begroette president Trump en zijn vrouw bij hun aankomst op de luchthaven in Peking. Een sterk contrast met Obama's laatste bezoek aan China in 2016 toen er zelfs geen rode loper klaar lag en de Amerikaanse president zijn vliegtuig moest verlaten via de achterdeur. Gisteravond dineerden Trump en Melania in de keizerlijke Verboden Stad in Peking, een eer die westerlingen maar zelden te beurt valt.

Maar ook Trump van zijn kant liet zich niet onbetuigd. Zo toonde hij tijdens de thee zijn iPad aan president Xi en zijn vrouw Peng met daarop kleindochter Arabella, die het presidentskoppel in het Chinees aanspreekt met "Grootvader Xi, Grootmoeder Peng, ik zal nu een liedje voor jullie zingen".  De video werd opgepikt door de Chinese staatsmedia en gaat intussen viraal. Volgens Xi verdient Arabella (dochter van Ivanka en Jared Kushner) een A+ voor haar Chinees.   

Hete hangijzers

Maar er werd achter gesloten deuren ook over belangrijke zaken gesproken. Zo drong Trump er bij Xi op aan om Noord-Korea harder onder druk te zetten en alle handelsbetrekkingen af te breken. Xi van zijn kant beloofde alle VN-resoluties uit te voeren maar toch vooral via diplomatieke onderhandelingen naar een oplossing te zoeken. Beide leiders zijn het er wel over eens dat ze geen Noord-Korea willen aanvaarden dat over kernwapens beschikt.

Ook het handelstekort - van de VS tegenover China - kwam aan bod, een nagel waar Trump tijdens zijn campagne voortdurend op hamerde. Maar Trump verraste vriend en vijand door te zeggen dat dat handelstekort niet de schuld is van China maar wel van vorige Amerikaanse regeringen. "Hoe kan je een land de schuld geven dat profiteert van een ander land ten voordele van zijn eigen burgers?", zei Trump to groot jolijt van het publiek in de zaal. "Ik neem mijn hoed af voor China."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

300 vliegtuigen, gas en rundsvlees

In de marge van het bezoek werden alvast tientallen handelsakkoorden ondertekend tussen Chinese en Amerikaanse bedrijven. Een van de belangrijkste is een order voor 300 toestellen van Boeing ter waarde van 37 miljard dollar.  China plaatste ook bestellingen voor Amerikaanse auto-onderdelen, vloeibaar gas en rundsvlees. Volgens critici gaat het om aankopen die al vastlagen maar nu pas bekend zijn gemaakt. 

Op een gezamenlijke persconferentie in de Grote Hal van het Volk prees Trump Xi als een uitzonderlijk man die veel goeds deed voor het Chinese volk.  Na afloop van de persconferentie was er geen ruimte voor vragen, naar verluidt op vraag van Xi, die slechte ervaringen heeft met kritische vragen van Amerikaanse journalisten tijdens - alweer - het bezoek van Obama. Wat een journalist op Twitter deed opmerken: "Twee verschillende politieke systemen. Maar dezelfde minachting voor de pers."   

Videospeler inladen...

Meest gelezen