BELGA/VERGULT

Verhuist griffie van Brusselse rechtbank naar Pacheco-gebouw?

Als het van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afhangt, verhuist de griffie van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel binnenkort naar het Pacheco-gebouw. De griffies zijn al een maand gesloten door slechte hygiëne, veiligheidsproblemen en "schandalige werkomstandigheden".

Vorige maand beslisten de Brusselse rechtbankvoorzitters om de griffie te sluiten. Luc Hennart, de Franstalige voorzitter, verduidelijkte toen zijn beslissing.  "Er is geen milieuvergunning, er is het aanhoudende schimmelprobleem dat maar niet opgelost geraakt én de grond is verzakt." Hennart noemde de situatie "een normale democratische rechtsstaat" onwaardig en riep de verantwoordelijke ministers op tot actie.

Naar oude gebouwen van Dexia?

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat zijn diensten ook al voor de sluiting op zoek waren naar een andere locatie voor de opslag van overtuigingsstukken en archieven. Nu wordt er voorgesteld om de stukken te verhuizen naar het Pacheco-gebouw in Brussel, de vroegere zetel van Dexia. De minister benadrukt dat de voorzitter van de Franstalige rechtbank hier akkoord mee moet gaan en hij voorlopig nog niets liet weten. 

Luc Hennart, de Franstalige rechtbankvoorzitter van Brussel laat aan VRT NWS weten dat hij te vinden is voor het idee, maar wil dat er duidelijke garanties komen dat alle stukken goed en veilig zullen worden bewaard.