Videospeler inladen...

Vlaamse regering zet licht op groen voor verdere restauratie "Lam Gods"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) geven groen licht voor de tweede fase van de restauratie van het altaarstuk "Lam Gods" van de gebroeders Van Eyck in Gent.

Al 5 jaar duurt de restauratie van "Het lam Gods" intussen, maar nog steeds is ze niet voltooid. In een eerste fase hebben restaurateurs de buitenluiken van het topwerk behandeld. Grote delen van het schilderij waren door de eeuwen heen overschilderd. Na advies van een internationale experten­commissie werd besloten om in de eerste fase over te gaan tot een meer doorgedreven behandeling waarbij de originele verflagen van Van Eyck werden blootgelegd.

"Rekening houdend met het advies van de Topstukkenraad en met de mooie resultaten van de doorgedreven restauratie van de buitenpanelen, is de Vlaamse regering dan ook van oordeel dat de binnenpanelen op dezelfde manier gerestaureerd dienen te worden als de buitenpanelen", zegt de Vlaamse regering. ""Het lam Gods" is immers een topstuk met hoge symboolwaarde in Vlaanderen."

150.000 euro

De nog resterende budgetten van de initiële subsidie zullen integraal gebruikt worden voor fase 2. Daarnaast is een bijkomende financiering nodig van zo'n 150.000 euro. De Vlaamse overheid betaalt daarvan zo'n 120.000 euro. De rest komt van het Fonds Baillet Latour.

Voor de latere fase 3 (restauratie van het bovenste register van de binnenluiken) moeten nieuwe budgetten worden vrijgemaakt. Hiervoor zal een nieuw subsidiedossier ingediend moeten worden door de kerkfabriek.

In 2019 zou de tweede fase van de restauratie voltooid zijn, net op tijd voor het Van Eyckjaar in 2020.

Meest gelezen