Video player inladen...

Vluchtelingenorganisaties voeren actie aan federaal parlement

De Kamer stemt vandaag over een aangepaste opvangwet en vreemdelingenwet. Maar een groep ngo's vreest dat die aanpassingen de rechten van asielzoekers zal beknotten. 

Een kleine groep betogers trok rond 9.30 uur vanmorgen naar het federaal parlement. Ze hoopten daar de volksvertegenwoordigers, die aankwamen voor de vergaderingen, nog eens te wijzen op hun bezorgdheden.

De actievoerders vrezen dat de wetsontwerpen zullen leiden tot een snellere opsluiting van asielzoekers en dat asielzoekers zullen worden teruggestuurd naar hun land, nog voor een rechter zich over hun dossier heeft uitgesproken. Ook het doorzoeken van smartphones en profielen op sociale netwerken, zien de vluchtelingenorganisaties niet zitten.

Veel politici kregen de demonstranten niet te zien. Toen ze hun spandoeken ontvouwden, kwam een agent van de militaire politie meteen zeggen dat ze moesten verdwijnen. Ze demonstreerden in de veilige zone. En betogingen zijn daar verboden. Veel meer dan een waarschuwing kwam er niet. Het protest verliep in alle rust en was een half uur later afgelopen.

Meest gelezen