Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN: "Hongersnood met miljoenen slachtoffers dreigt in Jemen"

In Jemen zullen miljoenen mensen sterven aan hongersnood als de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië zijn blokkade van zee- en luchthavens niet opheft.  Daarvoor waarschuwt VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock.

 "Het zal niet zijn zoals de hongersnood die we eerder dit jaar in Zuid-Soedan zagen en die tienduizenden mensen trof. Het zal niet zijn zoals de hongersnood die het leven kostte aan 250.000 mensen in Somalië in 2011. Het zal de grootste hongersnood zijn die de wereld in decennia heeft gezien, met miljoenen slachtoffers", aldus Lowcock.

Zijn woorden drongen door bij de VN-Veiligheidsraad, die gisteren op vraag van Zweden bijeenkwam om te vergaderen over het conflict in Jemen. De leden van de raad drukken hun ongerustheid uit en roepen Saoedi-Arabië op om noodhulp toe te laten via de lucht- en zeehavens voor de humanitaire ramp in Jemen.

In Jemen woedt al sinds 2014 een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen vechten er tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatsten krijgen sinds 2015 luchtsteun van de Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saoedi-Arabië.