Videospeler inladen...

"Meldingen over De Pauw zijn echt wel ernstig en van die aard dat we zulke belangrijke beslissing moeten nemen"

De openbare omroep VRT benadrukt dat de beslissing om de samenwerking met Bart De Pauw stop te zetten niet lichtzinnig is genomen. VRT-woordvoerder Bob Vermeir kan niet ingaan op de inhoud van de meldingen over grensoverschrijdend gedrag. "Maar de meldingen zijn echt wel ernstig en van die aard dat we zulke belangrijke beslissing moeten nemen", zei Vermeir in "De afspraak".

De beslissing om de samenwerking met De Pauw stop te zeggen is gisterenmiddag gevallen en is toen ook aan hem bekendgemaakt. De afgelopen dagen waren al gesprekken gevoerd. "We hadden verschillende meldingen gekregen van getuigen die spreken over grensoverschrijdend gedrag. En telkens komt de naam van Bart De Pauw terug. De aantijgingen zijn van die aard dat er geen vertrouwen is om verder samen te werken met Bart De Pauw", verduidelijkt Bob Vermeir.

De VRT-woordvoerder kan omwille van discretie niet meegeven over hoeveel meldingen het gaat. "Het gaat over diverse getuigen. We weten dat het in de sector gonst van de geruchten, maar daar willen we niet op ingaan. We willen alleen afgaan op de getuigen die echt een melding gedaan hebben bij onze preventieadviseur."

Vermeir benadrukt dat de VRT niet lichtzinnig is omgesprongen met de beslissing. "Dit grijpt enorm in in onze samenwerking. Bart De Pauw is een belangrijk gezicht voor de VRT, zijn programma's halen hoge kijkcijfers."

"De Pauw is perfect op de hoogte van de inhoud van de meldingen"

De VRT stond zo goed als klaar om te communiceren over de zaak, maar Bart De Pauw heeft eerder vandaag een videoboodschap de wereld in gestuurd. "Daar wisten wij niets van, dat was een complete verrassing voor ons", zegt Vermeir. "Bart De Pauw heeft gekozen om zelf de vlucht vooruit te nemen."

In de boodschap laat De Pauw verstaan dat hij geen kans heeft gekregen om zich te verdedigen en dat de VRT hem liet weten dat het risico op een mogelijke controverse genoeg was om de samenwerking stop te zeggen. Dat klopt niet, laat de woordvoerder van de openbare omroep verstaan. "Het risico op controverse was zeker niet de aanleiding. De aanleiding zijn de meldingen en die zijn echt wel ernstig. Bart De Pauw is perfect op de hoogte van de inhoud van de meldingen. Hij heeft ook de mogelijkheid gekregen om twee keer te reageren, er zijn lange vergaderingen geweest en hij heeft een gesprek gehad met onze preventieadviseur."

Kranten

VRT-woordvoerder Vermeir laat in "De afspraak" nog weten dat de VRT de afgelopen dagen gebeld werd door verschillende kranten die zelf zeggen dossiers te hebben. "Wij hebben geoordeeld op basis van de meldingen die wij gekregen hebben. Maar de verschillende telefoons die we kregen, gingen in dezelfde richting."

"De kranten hebben ons gevraagd: "Wat ga je doen, want we hebben verschillende verhalen".  Ze hebben ons mee onder druk gezet. We hebben niet geoordeeld op basis van die druk, maar op basis van de dossiers. Wat ons betreft is deze zaak afgehandeld."

Meest gelezen