Videospeler inladen...

VRT zet samenwerking met presentator Bart De Pauw stop

De directie van VRT heeft beslist om de samenwerking met presentator, acteur en regisseur Bart De Pauw (49) stop te zetten. Dat meldt De Pauw zelf in een video. Na diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij de openbare omroep en bij andere media is er onvoldoende vertrouwen om nog samen te werken, zo zegt Bob Vermeir, manager communicatie van de VRT. "Twee tot de zesde macht", de quiz die De Pauw op zondagavond op één presenteerde, wordt niet langer uitgezonden.

Nadat er in de media verschillende getuigenissen waren over grensoverschrijdend gedrag, heeft de VRT haar integriteitsbeleid opnieuw onder de aandacht gebracht. Een aantal medewerkers van tv-producties stapten daarop naar de preventie-adviseur van het bedrijf, om discreet een getuigenis af te leggen. “VRT tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, op geen enkele niveau in de organisatie en ook niet in externe producties die gelinkt zijn aan de VRT”, zegt Bob Vermeir, manager communicatie.

De VRT wil voorlopig geen verdere details over de inhoud van de meldingen bekendmaken. “Het was voor de betrokkenen een moeilijke stap om hierover te getuigen, een stap waarvoor we bij VRT veel respect hebben”, zegt Vermeir. “Deze ernstige getuigenissen stroken niet met de integriteitswaarden die voor ons essentieel zijn. Gevallen van grensoverschrijdend gedrag nemen we ernstig, en worden discreet en in vertrouwen behandeld. We geven geen details uit respect voor alle betrokkenen. We steunen mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en moedigen hen aan om hiervan melding te doen bij onze preventie-adviseur.

”De openbare omroep vond de meldingen bij de VRT en bij andere media ernstig genoeg om de samenwerking stop te zetten en het programma "Twee tot de zesde macht", de quiz die De Pauw elke zondagavond op Eén presenteert, niet langer uit te zenden. De samenwerking met productiehuis Koekentroef!, waar hij een bepalende rol heeft, wordt opnieuw bekeken. Vermeir: “Aangezien Bart De Pauw, als presentator, regisseur, acteur, bedenker, bij elke productie van Koekentroef! betrokken is, schorten we de samenwerking voorlopig op. We staan open voor een dialoog met het productiehuis om tot een constructieve oplossing te komen voor toekomstige producties.”

Bart De Pauw begon zijn carrière bij de openbare omroep als acteur en co-scenarist van het humoristische programma "Meester, hij begint weer!". Hij raakte bekend bij het grote publiek als acteur en co-scenarist van "Buiten de zone" en als co-presentator van "Schalkse ruiters". Later maakte hij en speelde hij mee in onder andere "Het geslacht De Pauw", "Willy’s en Marjetten", "De biker boys". Hij schreef ook het scenario van de film "Loft".

De VRT staat voor een integere publieke omroep. Daarom vormt de integriteitscode een wezenlijk onderdeel van het beleid van de VRT. Deze integriteitscode beschrijft welk gedrag de VRT verwacht van alle medewerkers, zowel intern als extern. U kan het beleid rond integriteit hier raadplegen: https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/beleid/beroepsethiek/ 

Meest gelezen