Vijf Catalaanse parlementsleden van hun vrijheid beroofd

De voorzitster van het Catalaanse parlement is gevangen genomen na ondervraging door het Spaanse hooggerechtshof. Carme Forcadell kan vrijkomen tegen een borgsom van 150.000 euro. Voor vier andere Catalaanse parlementsleden wordt een borgsom van 25.000 euro gevraagd. Een vijfde is onder voorwaarden vrijgelaten.

In Madrid hebben zes Catalaanse parlementsleden zich bij het hooggerechtshof gemeld. Ze worden beschuldigd van rebellie omdat ze een vooraanstaande rol hebben gespeeld in de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

De openbare aanklager vroeg gevangenisstraffen voor vier parlementsleden. De rechter heeft beslist dat de voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell en vier andere parlementsleden van hun vrijheid worden beroofd.

Forcadell kan vrijkomen tegen een borgsom van 150.000 euro. Voor vier andere parlementsleden wordt een borgsom van 25.000 euro gevraagd.

De voorzitster van het ontbonden Catalaanse parlement, Carme Forcadell, heeft deze voormiddag gedurende meer dan twee uur vragen beantwoord van de aanklager, de rechter en advocaten. Nadien kwamen de vijf andere leden van het praesidium van het parlement aan bod. In de vooravond waren de verhoren afgelopen. 

De openbaar aanklager vroeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Forcadell en nog drie andere parlementsleden. Voor een vijfde parlementslid vraagt het parket een borgsom van 50.000 euro en de zesde persoon wordt in vrijheid gesteld. Het hooggerechtshof heeft beslist om vijf van de zes ondervraagden in de cel te houden.

Catalaanse ministers blijven aangehouden

Ondertussen heeft een rechter van de Spaanse Audiencia Nacional, een andere hogere rechtbank in Madrid, beslist om de aanhouding te verlengen van de acht afgezette Catalaanse ministers. Zij blijven achter de tralies.

De ministers werden op donderdag twee november in voorlopige hechtenis genomen. Toen kwamen er in Tarragona, een havenstad op honderd kilometer van Barcelona, 5.000 mensen op straat om de vrijlating van de ministers te vragen.