Video player inladen...

"Europese zwarte lijst belastingparadijzen maat voor niets"

De eurozone zal de criteria voor een zwarte lijst sterk afzwakken. Dat zegt Europarlementslid Philippe Lamberts in "De vrije markt". "Je kan elk land aan die criteria toetsen, en volgens de oorspronkelijke toetspunten zouden er ook wel wat Europese landen op die zwarte lijst thuis horen. Daarom zijn de criteria nu al afgezwakt."

"Heel wat Europese landen spelen een zwart spel", aldus Lamberts. "België is daar ook bij, net zoals Nederland, Malta, Cyprus, Ierland en nog wat andere landen. We kunnen spreken over een soort belastingscompetitie, een race to the bottom. Maar wie wint hierbij? Niet de lidstaten zelf, enkel de grote bedrijven die deze mechanismen gebruiken om belastingen te ontwijken."

Om toekomstige Paradise Papers te voorkomen, wil Europa een "zwarte lijst" met belastingsparadijzen. Maar Lamberts gelooft niet dat die veel zoden aan de dijk zal brengen. "De criteria om op die lijst te komen zijn reeds afgezwakt", klinkt het. "Het is niet de bedoeling om Europese landen op die lijst te zetten, maar iedereen kan aan de hand van de criteria de oefening maken. En dan kom je tot de conclusie dat er ook heel wat Europese landen op de zwarte lijst thuis horen."

"Het is trouwens ook niet de bedoeling om die zwarte lijst afdwingbaar te maken", zegt Lamberts. "Een intentieverklaring is voldoende om toch met dergelijke landen samen te kunnen werken. Als je dus plechtig belooft om braaf te zijn, is't goed."

De volledige uitzending van "De vrije markt" is te bekijken op zaterdag 11 november om 12.30 uur op Eén en op VRT NU.

Meest gelezen