"Görliwood" verkozen tot mooiste filmlocatie van Europa

Görlitz heeft de European Film Location Award gekregen van de vereniging van Europese filmcommissies. De Duitse stad mag zich zo de mooiste en beste filmlocatie van Europa noemen.

Wat filmmakers al lang weten, heeft het European Film Commission Network (EUFCN) nu ook officieel bevestigd: Görlitz is de mooiste en beste locatie voor filmopnames van Europa. Enkele dagen geleden heeft de stad in het uiterste oosten van Duitsland hiervoor de European Film Location Award in het Europees Parlement in Brussel gekregen.

Görlitz draagt niet voor niets de bijnaam "Görliwood". De stad heeft bijna 3.500 historische monumenten die 500 jaar geschiedenis belichamen, van de renaissance tot de art nouveau. Sinds de jaren 50 strijken filmmakers dan ook graag neer aan de oever van de Neisse voor opnames.

De voorbije decennia heeft Görlitz model gestaan voor wereldsteden als Berlijn, Parijs en New York in andere tijdsvakken. Dat heeft tientallen films opgeleverd waaronder "The reader" van Stephen Daldry (2008), "Inglourious basterds" van Quentin Tarantino (2009), "The book thief" van Brian Percival (2013), "The Grand Budapest Hotel" van Wes Anderson (2014) en "The monuments men" van George Clooney (2014).

Meest gelezen