Videospeler inladen...

"Haar man gaf mij een nieuw gezicht, bedanken is wel het minste dat ik kan doen"

Andy Sandness kreeg in 2016 weefsel om zijn gezicht te recontrueren. Eind vorige maand ontmoette hij voor het eerst de weduwe van de man die zijn weefseldonor werd. "Daardoor kreeg ik alles terug wat ik kon wensen."

Het gezicht van Andy Sandness bleef zwaar verminkt na een mislukte zelfmoordpoging in 2006. Zijn arts waagde in 2016 een nieuwe transplantatietechniek en slaagde erin zijn gezicht weer toonbaar te maken. Dat gebeurde met weefsel van een donor, Calen Ross. Zowel diens weduwe Lilly als Andy zelf zijn gelukkig dat ze elkaar konden ontmoeten.

"Ik vond dat ik het haar verplicht was", zegt hij. "Ik kreeg alles wat ik maar kon wensen." Voor Lilly was het een kans om alles wat gebeurd was, af te sluiten. Toen ze het voorstel hoorde om gezichtsweefsel van haar overleden man af te staan, had ze ernstige twijfels. Ze was 8 maanden zwanger en vreesde dat haar mans trekken op iemand anders' gezicht pijnlijk herkenbaar zouden blijven. Maar de overtuiging dat hun zoon Leonard later trots zou zijn op wat er was verwezenlijkt, trok haar over de streep. Ze was eerst bang om de patiënt in kwestie te leren kennen, maar is opgelucht dat ze alles daardoor een plaats heeft kunnen geven.

Andy moet elke dag zijn gezichtsspieren trainen, en slikt een hoge dosis medicatie tegen afstoting. Dat heeft hij ervoor over, want hij is zelf een grote angst kwijt: "Ik zie er nu niet meer afschrikwekkend uit."

Meest gelezen