Videospeler inladen...

"Videoverklaring Bart De Pauw is oorzaak van hetze vandaag"

Volgens advocate Christine Mussche is de verklaring van Bart De Pauw gisteren de oorzaak van de hetze rond zijn figuur vandaag. Dat zei Mussche vanavond in "Terzake".

Bart De Pauw bond gisteravond de kat de bel aan door een videoboodschap op te nemen en op zijn Facebookpagina te zetten. Daarin ontkende hij de aantijgingen over stalking van vrouwen waarmee hij had samengewerkt. Kort daarna reageerde de VRT zelf.

Christine Mussche, een advocate die ervaring heeft met dit soort dossiers, vindt dat De Pauw niet zelf eerst naar buiten had mogen komen. "Dat had niet mogen gebeuren, het is extreem jammer. Dat heeft een enorme impact gehad op zo veel vlakken. Het is de echte oorzaak van de hetze die er vandaag heerst."

Verwarring

Haar collega John Maes, die ook ervaring heeft met zulke dossiers, nuanceert dat standpunt. "Men moet wel communiceren. Het had niet gewerkt om zomaar het contract te verbreken. Dat had heel veel vragen opgeroepen."

Maes en Mussche zien ook een verwarring bij het grote publiek. "De mensen verwarren het burgerlijk recht met het strafrecht", legt Mussche uit. "De VRT heeft het recht om te oordelen dat de regels overtreden zijn. Het strafrecht is helemaal iets anders. Daarin spelen het recht op verdediging en vermoeden van onschuld. De media halen die twee door elkaar."

Meest gelezen