Arenberg trekt aan alarmbel over overheveling naar stad Antwerpen: "Dit is de dood in de kooi"

De Arenberg in Antwerpen heeft een open brief verspreid waarin het cultuurhuis aan de alarmbel trekt over de overheveling van de provincie naar de stad. Al 109 artiesten hebben die ondertekend. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gelooft in een oplossing.

#RedDeArenberg: onder die hashtag luidt het cultuurhuis in Antwerpen in een open brief aan de alarmbel. Net als tal van andere culturele instellingen die nu nog onder de auspiciën van de provincie Antwerpen vallen, gaat het vanaf 1 januari volgend jaar over naar de stad Antwerpen als gevolg van een Vlaams decreet. De Arenberg vreest in het stedelijke kluwen verstrikt te geraken en zo haar zorgvuldig opgebouwde artistieke en financiële autonomie kwijt te spelen.

"De provincie heeft de Arenberg altijd vrij laten zingen", schrijft het bestuur in de brief. "Zo is dit podium altijd zijn eigen baas kunnen zijn, niet ten dienste van zichzelf of van een strakke artistieke lijn, maar ten dienste van artiesten en publiek. Precies dankzij deze vrijheid kon de Arenberg 65 procent eigen inkomsten genereren."

Vzw Antwerpen Kunstenstad

Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) wil de Arenberg in de stedelijke administratie en de vzw Antwerpen Kunstenstad onderbrengen, maar dat ziet het cultuurhuis absoluut niet zitten. "Alle inhoudelijk keuzes zullen voortaan langs de politiek moeten passeren. De eigen werkingsmiddelen voor infrastructuur, personeel of communicatie lossen in 1 grote pot op en het organiseren van voorstellingen wordt een lijdensweg via de administratieve mallemolen. Dat is de dood in de kooi."

"Dit druist in tegen de tendens naar zelfstandigheid", zegt directeur Yvette Deploige van de Arenberg aan VRT NWS. "We hebben zelf verschillende alternatieve voorstellen uitgewerkt en aan schepen Bastiaens voorgelegd. Zo willen we graag een autonome vzw zoals De Roma worden. Ook een samengaan met De Studio behoort tot de mogelijkheden. Bastiaens zegt dat ze het beste met ons voor heeft, maar ze blijft zoeken naar een oplossing binnen de stedelijke context."

Artikel 36

De Arenberg is overigens niet de enige culturele instelling die zich tegen de overheveling van de provincie naar de stad kant. Eerder slaakten het MoMU, het FOMU en het DIVA met een gelijkaardige argumentatie een noodkreet.

Deploige hoopt dat de open brief de overheveling van de Arenberg minstens zal kunnen uitstellen. "Op dit moment is nog niks geregeld. Artikel 36 van het Vlaams decreet laat een uitzondering mogelijk. Als we uitstel van overdracht krijgen, geeft ons dat de tijd om voort te onderhandelen over een oplossing."

Hogere wiskunde

"Ik ben verrast dat de overdracht van culturele instellingen van de provincies naar steden en gemeenten of naar Vlaanderen overal vrij vlot verloopt, terwijl het in Antwerpen blijft wringen", reageert minister Gatz in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik besef dat onzekerheid bestaat, maar de bestuurlijke, artistieke en financiële autonomie moeten we kunnen regelen. Dat is toch geen hogere wiskunde? Ik ben achter de schermen bezig om de gesprekken vlot te trekken. Wel is het de verantwoordelijkheid van de instellingen en de stad om de dialoog aan te gaan."

"Het wantrouwen is groot, maar hier moeten en zullen we uit geraken. De instellingen in Antwerpen staat een mooie toekomst te wachten. We hebben hun klacht gehoord, nu moeten we er iets mee doen."

109 namen

Momenteel hebben al 109 artiesten en gezelschappen de open brief van de Arenberg ondertekend. Het gaat om deze namen:

Abattoir Fermé - Alex Agnew - Alice Reijs - An Nelissen - Anemone Valcke – Axel Daeseleire - Barbara Vandendriessche - Bart Cannaerts - Bas Birker - Bert Gabriels - Bert Kruismans - Bert Verbeke - Boudewijn de Groot - Bruno van den Broecke - Charlotte Vandermeersch - Chiel Van Berkel - Chokri Ben Chikha - Dimitri Leue - Dominique Van Malder - Els Dottermans - Els Theunis - Ernst Löw - Eva De Roovere - Frank Focketeyn - Frank Vander linden - Geert Hautekiet - Gene Bervoets - Gerrit De Cock - Guy Mortier - Guy Van Nueten - Hans Liberg - Herman Brusselmans - Herr Seele - Ikram Aoulad - Iwein Segers - Jef Neve - Jenne Decleir - Jens Dendoncker - Jessa Wildermeersch - Jeroen Perceval - Jeron Dewulf - Johan Petit - Johannes Genard - Joke Emmers - Jonas Van Geel - Josse De Pauw - Junior Mthombeni – Kamal Kharmarch - Kamagurka - Koen Geens - Kobe Proesmans - Koen De Sutter - Kommil Foo - Kris Verdonck - Laurien Versmissen - Lieven 'Gili' Gheysen - Louis van der Waal - Louis van den Eede - Maarten Inghels - Manu Van Heuckelom - Marnix Peeters - Maya Sannen - Mich Walschaerts - Michael Van Peel - Moora Vanderveken – Mauro Pawlowski - Nico Sturm - Nicolas Rombouts - Nick Hannes - Nigel Williams - Omar Ba - Pascal de Weze – Philippe Geubels - Raf Walschaerts - Renilde Decleir - Robbert Vervloet - Rinus Van de Velde - Robbe De Hert - Robbert Vervloet - Roland Van Campenhout - Roy Aernouts - Ruud De Ridder - Sandrine Van Handenhoven - Sara De Bosschere - Sara De Roo - Sien Eggers – Sihame El Kaouakibi - Simon Van Buyten - Soe Nsuki - Sofie Palmers - Stef Lernous - Stefaan Van Brabandt - Stefan Potiau - Steven Goegebeur - Stijn Devillé - Stijn Vranken - Tania Poppe - The Mambo Queens - Tom Lanoye - Tom Van Dyck - Thomas Janssens - Tom Vermeir - Valentijn Dhaenens - Veerle Malschaert - Vitalski - Wannes Cappelle - William Boeva - Wim Helsen - Youp van 't Hek