Videospeler inladen...

De Pauw: "Ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor, dit gaat zomaar niet"

"Het zijn geen fijne tijden op dit moment", reageert Bart De Pauw in "De ochtend" op Radio 1. "Maar ik ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor, dit gaat zomaar niet." De Pauw ontkent dat hij ooit iemand gestalkt heeft. Hij overweegt stappen tegen de VRT.

Bart De Pauw bevestigt dat hij vorige week samen met zijn vrouw een gesprek gehad heeft met gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts en media- en productiedirecteur Peter Claes van de VRT. "Daar hebben we te horen gekregen dat zij aantijgingen hadden binnengekregen en dat zij die zeer ernstig achtten. Ik mocht niet horen welke aantijgingen het waren, ik kon ook niet kaderen van wie ze kwamen. (...) Ik kreeg gewoon niets te horen. Paul Lembrechts zei tegen mij: "Je bent een dief." Ik zei: "Wat heb ik gestolen?" Lembrechts zei: "Dat doet er niet toe, je weet wel wat je gestolen hebt." De samenwerking met mij en Koeken Troef! is dan onmiddellijk stopgezet. Alle programma's die wij al aan het maken waren voor de VRT, zijn afgebroken. We zijn daar heel hard van geschrokken en we zijn naar een advocaat getrokken."

Ik weet niet over welke sms'en het gaat, maar op de meeste sms'en kreeg ik wel antwoorden

"Ik probeer altijd met iemand een fijne band te creëren. Soms creëer je een band met veel humor. Tegen mij heeft Paul Lembrechts gezegd: pikante sms'en, nu is het pornografisch geworden. Ik ontken dat ik gestalkt heb, iedereen stuurt sms'en. Stalking is een misdrijf. Ik ben nooit gewaarschuwd geweest, nooit op het matje geroepen, nergens. Ik ben nooit door Lembrechts naar een uitleg gevraagd. Ik weet niet over welke sms'en het gaat, maar op de meeste sms'en kreeg ik wel antwoorden. Nogmaals, dat waren geen schunnige sms'en. Dat ging vaak over dat het fijn samenwerken was. Ooit heeft iemand gezegd: "Ben jij niet getrouwd?" Maar dan heb ik mij verontschuldigd. Er zijn ook nooit seksuele handelingen of uitnodigingen geweest. Het is allemaal zo ijl, onnozelheid."

De Pauw bracht gisteravond zelf het nieuws naar buiten met een videoboodschap. "Wij hoorden langs alle kanten dat er naar mij gezocht werd. De roddels over het dossier gingen ook al drie weken rond. Iedereen (medewerkers en ex-medewerkers) is massaal opgebeld, er werden tendentieuze mails gestuurd naar actrices met wie ik gewerkt heb. Zij hebben mij gebeld en zij hebben allemaal gezegd dat er niets gebeurd is. Het patroon dat hier wordt getoond is dat van een methodische serial killer."

"Niet kunnen verdedigen"

"In 30 jaar tijd zijn er een aantal meldingen geweest. We moeten dat in proportie zien, mag het? Men spreekt van een patroon. Ik weet het niet, ik kan niet over de feiten oordelen, ik weet zelfs niet of de verhalen waar zijn. Ik weet wel naar wie ik ge-sms't heb, maar ik weet niet wie zich zo hard heeft aangegrepen gevoeld dat ze het is gaan melden. Ik ken geen namen, er kunnen dingen bij zijn die uit de context gerukt zijn of die gewoon niet waar zijn. Ik heb mij gewoon niet kunnen verdedigen."

"Ik ben na 30 jaar aan de deur gezet. Dit gaat zomaar niet, zonder tekst en uitleg. Paul Lembrechts zei me: "Je bent een dief" en ik weet niet eens wat ik gestolen heb. Wij zijn wel van plan om stappen te ondernemen. Dit kan niet. De beschuldiging is in deze tijdsgeest genoeg en het recht op verdediging is compleet zoek. In één week tijd is de 30 jaar die ik aan mijn carrière gewerkt heb, weg. Ik vind het onterecht. Ik had graag gehad dat we daar eens over hadden kunnen praten. Ik ben opgepakt en men heeft mij opgehangen zonder verhoor."

Het volledige gesprek met Bart De Pauw in "De ochtend" is hieronder te beluisteren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen