Jonas Roosens

Krantencommentaren: "Andere tijden" met "grote schoonmaak" aangebroken

Het nieuws van de breuk tussen de VRT en Bart De Pauw is als een bom ingeslagen. Is de gevierde tv-maker de Vlaamse versie van Harvey Weinstein, de filmproducent die van zijn voetstuk in Hollywood is gevallen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik? De Vlaamse krantencommentatoren kijken met grote ogen naar de storm die door medialand woedt.

"VRT slacht goudhaantje", kopt De Standaard. "Onaantastbaren sneuvelen zonder gratie of genade", schrijft Karel Verhoeven. "Zo was het met misbruik in de Kerk, zo gaat het nu met charismatische mannen, sterren die hun macht misbruiken." Hij wijst erop dat het dossier tegen De Pauw voorlopig niet dik is: een handvol getuigenissen, geen klachten, geen formeel onderzoek of strafonderzoek.

Dreigt de grote schoonmaak te ontaarden in een heksenjacht? "Dat is geen pleidooi om de drempel voor vrouwen weer te verhogen en de hypocrisie ten gunste van de roofmannen te herinstalleren", aldus Verhoeven. "Het is de garantie tegen willekeur en elke zweem van heksenjacht die zo eigen zijn aan revolutionaire omwentelingen." 

Het gaat niet om "anonieme getuigen"

Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad

"Iedereen die voetstoots aanneemt dat het grootste slachtoffer in dit verhaal Bart De Pauw is, moet zich toch eens afvragen wat dat zegt over de wereld waarin vrouwen elke dag hun mannetje moeten staan", schrijft Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad.

"Bart De Pauw weet hoe hij televisie moet maken. Het filmpje dat hij gisteren de wereld in stuurde naar aanleiding van zijn breuk met de VRT rammelt toch behoorlijk. Het gaat niet om "anonieme getuigen". Het gaat om vrouwen die naar de vertrouwenspersoon van de VRT stapten, hun verhaal deden, maar ervoor kiezen om dat niet op het publieke forum te doen. Dat is hun goed recht."

Dit zijn tijden waarin een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen niet alleen in woord maar ook in daad verwacht mag worden

Bart Eeckhout in De Morgen

"Wanneer er over een medewerker meerdere geloofwaardige getuigenissen opduiken van herhaaldelijk wangedrag, staat een organisatie voor een dilemma", schrijft Bart Eeckhout in De Morgen. "Als ze de medewerking stopzet, dreigt de openbare veroordeling zonder proces. Als ze dat niet doet, geeft ze aan de slachtoffers het signaal dat ze aan de klachten geen gevolg geeft."

Eeckhout plaatst de problematiek in een groter kader en kijkt ook naar het leger, de sportwereld en de politiek. "Dit zijn tijden waarin een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen niet alleen in woord maar ook in daad verwacht mag worden, zeker ook in hiërarchische relaties."

Het is kwestie van het hoofd koel te houden

Kris Vanmarsenille in Gazet van Antwerpen

"Er dreigt een complete polarisatie", waarschuwt Kris Vanmarsenille in Gazet van Antwerpen. "Na dertig jaar succes je carrière op deze manier moeten beëindigen is hard, maar we gaan ervan uit dat de VRT de zaken grondig heeft onderzocht en dat de aantijgingen ernstig zijn."

"Het is kwestie van het hoofd koel te houden, bij de feiten te blijven en de golf waarop we nu leven te gebruiken om tot een betere samenleving te komen, niet tot een nog met meer achterdocht en minder respect en nog minder respect voor elkaar."

Meest gelezen