(c) Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte

Betere beveiliging in vijf gerechtsgebouwen

Vijf gerechtsgebouwen in ons land worden binnenkort beter beveiligd. Het gaat om gebouwen in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi waar vaak risicovolle processen doorgaan, zoals terreurprocessen. Na de aanslagen van 22 maart lieten de gerechtelijke diensten weten dat sommige gerechtsgebouwen niet genoeg beveiligd waren. 

De overheid heeft beslist om de veiligheid in verschillende gerechtsgebouwen te verbeteren. Concreet krijgen 5 specifieke gerechtsgebouwen een hoger beveiligingsniveau. Het gaat om het Justitiepaleis in Brussel, waar al langer een scanstraat aanwezig is, het Vlinderpaleis in Antwerpen,  een gerechtsgebouw in Charleroi en 2 nieuwe gerechtsgebouwen in Gent en Luik. De bedoeling is om gevoelige zittingen steeds te laten doorgaan in deze gebouwen. Zo is er extra beveiliging bij risicozittingen en zittingen met betrekking tot terreur. 

Hoe werkt het?

Aan de ingang van elk van de vijf gerechtsgebouwen wordt een toegangscontrole voorzien via een "scanstraat". De controle is te vergelijken met een controle op de luchthaven: rugzakken, handtassen, jassen gaan door een scanner. 

Na de aanslagen in ons land op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek wezen de gerechtelijke diensten op het open karakter van de gerechtsgebouwen en het gebrek aan veiligheidsintanties. Met deze veiligheidsvoorzieningen wordt nu aan hun vraag van extra beveiliging tegemoet gekomen, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V): “Na 22 maart kwam er op verschillende niveaus een gevoel voor extra alertheid. Daarom kiezen we nu om in vijf specifieke gerechtsgebouwen te werken met een "scanstraat". Dit zorgt voor een betere veiligheid in de betrokken gebouwen.” 

Na 22 maart kwam er op verschillende niveaus een gevoel voor extra alertheid. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Meest gelezen