Videospeler inladen...

Canadezen herdenken Slag bij Passendale

Als laatste in de rij herdenken de Canadezen deze week hun aandeel in de Slag bij Passendale, ook bekend als de Derde Slag bij Ieper, die duurde van 31 juli 1917 tot precies een eeuw geleden, 10 november 1917. Vanmorgen deden ze dat officieel op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, waar veel Canadezen begraven liggen. 

Eerder op het jaar herdachten de Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders al hun soldaten van de Derde Slag, en nu zijn dus de Canadezen aan de beurt. Het zijn net die Canadezen die 100 jaar geleden zorgden voor de (tijdelijke) herovering van het dorp Passendale, dat op de strategisch belangrijke West-Vlaamse heuvelrug ligt. 

Inheemse trommels en doedelzakken

Bij Canadezen denken we misschien snel aan de mounties met hun typische hoeden en rode jassen, maar het valt bij de herdenkingen wel op dat de Canadezen veel aandacht hebben voor al hun bevolkingsgroepen, dus ook hun inheemse volkeren, die al in Canada woonden voor de Europeanen er neerstreken. Vandaar dat er ook inheemse muziek te horen is bij veel plechtigheden.  Onder de Menenpoort dinsdag was er nog traditionele dans, vandaag was er muziek op kleine trommels, die naast doedelzak en klassieke militaire muziek te horen was.

Morgen is er de traditionele plechtigheid onder de Menenpoort voor 11 november, niet voor het einde van de Derde Slag bij Ieper, wel voor het einde van de hele Eerste Wereldoorlog, de wapenstilstand van 11 november 1918. De VRT zendt die ceremonie ook rechtstreeks uit. 

Meest gelezen