Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

CO2-uitstoot opnieuw omhoog met 2%: is ons krediet over 20 jaar opgebruikt?

Na drie jaar van min of meer stabiliteit, gaat de wereldwijde CO2-uitstoot voor 2017 met 2 procent omhoog. Dat blijkt uit een projectie voor het hele jaar die vandaag in Nature Climate Change verschenen is. Overigens sprong de concentratie aan CO2 in onze atmosfeer in 2015 en 2016 met recordwaarden omhoog, en dat ondanks drie relatief stabiele jaren van C02-emissies door de mens.

De wereldwijde CO2-uitstoot was drie jaar min of meer stabiel gebleven, maar voor heel 2017 zou de uitstoot veroorzaakt door fossiele brandstoffen en de industrie plots weer met 2 procent stijgen (met een mogelijke foutenmarge van 0,8 tot 3 procent). Dat meldt het vakblad Nature Climate Change op basis van onderzoek van een groep internationale wetenschappers verenigd onder de paraplu Global Carbon Budget.  

Europa doet het beter dan gemiddeld, met een verwachte daling van 0,2 procent (marge van -2 tot +1,6 procent). Dat lijkt goed nieuws, maar de voorbije tien jaar slaagde de EU erin een gemiddelde daling van 2,2 procent te bewerkstelligen.

Europa op de vingers getikt: er is meer nodig na 2020

Volgens Daniel Donner, die de conclusies van het rapport bundelde, "toont dit aan dat Europa weliswaar op weg is om de doelstellingen van 2020 te halen, maar dat het veel meer ambitie aan de dag moet leggen: volgens het EEA (het European Environment Agency) zal Europa tekort komen om de doelstelling van 40 procent CO2-reductie te halen tegen 2030, als, zoals verwacht wordt onder het huidige beleid, de verminderingsgraad zal afnemen."

Europa mag gerust wat ambitieuzer zijn na 2020

Waarschuwing van het EEA (European Environment Agency)

China is, verrassend misschien, een slechte leerling dit jaar

Aan de basis van de wereldwijde stijging ligt bovenal China, dat volgens berekeningen 3,5 procent hoger uitkomt ( +0,7 tot +5,4 procent).  Waarom is niet meteen duidelijk, want de economische en politieke situatie zouden eerder een daling doen vermoeden: de Chinese economie groeit al lang niet meer zo snel als voorheen, en president Xi Jinping heeft de transitie naar hernieuwbare energie volop ingezet.

Onderzoekers zeggen dat de cijfers "misschien zijn beïnvloed door bepaalde omstandigheden in China dit jaar."  Meerbepaald kon China dit jaar minder minder elektriciteit genereren uit waterkracht, waardoor meer steenkool werd gebruikt.

India zou 2 procent meer uitstoten in 2017, maar kwam de voorbije tien jaar gemiddeld wel aan 6 procent. En de VS ten slotte, kan pronken met 0,4 procent minder emissies ondanks de klimaatpolitiek van Trump. Maar de effecten daarvan zullen uiteraard pas met enige vertraging merkbaar worden.

Over 20 tot 30 jaar is ons krediet opgebruikt als we zo verder gaan

Als we de CO2-uitstoot van alle menselijke acitiviteiten nemen (fossiele brandstoffen, industrie en het ander gebruik van land) komen we uit op 41 gigaton CO2, een absoluut record, berekenden experts. Als we zo verder gaan, dan is onze reserve om onder de 2 graden Celsius te blijven - zoals afgesproken in Parijs in 2015 - volledig opgebruikt in 20 tot 30 jaar.

Bij de berekening gaat het bovendien slechts om een probabiliteit van 2 op 3 dat het effectief lukt, stipt klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele aan. "Dit wordt vaak vergeten. Het is belangrijk om te onderstrepen dat als we naar een probabiliteit van 90 procent of meer willen gaan, dat krediet dan véél kleiner is. Je bouwt toch ook geen brug met een probabiliteit van 2 op de 3?"  Met andere woorden, in werkelijkheid is het wellicht een pak minder, ook al omdat we al zes jaar hebben verloren sinds de berekeningen startten in 2011.

Het "goede nieuws" dat het slechte camoufleerde

Overigens is het zo dat de CO2-emissies van 2014 tot 2016 misschien niet omhoog gingen, maar dat tegelijk de CO2-concentratie in onze atmosfeer nog nooit zo snel klom. Dat heeft te maken met hoe de natuur reageert op een weerfenomeen als El Niño (in 2015 en 2016).

Eigenlijk gaf de stabiele voorbije uitstoot in die drie jaren, in die zin een vals gevoel van goed nieuws. Die concentratie zat in 2016 aan 402,8 ppm (parts per million), na sprongen van bijna 3 ppm in 2015 en 2016.

In 2015 en 2016 klom de concentratie van CO2 in onze atmosfeer sneller dan ooit voorheen, en dat ondanks een vrij stabiele CO2-emissie door de mens

De berekeningen van de experts zijn bemoeilijkt door het feit CO2-emissies voor deel opgenomen worden door de oceanen (25 procent), op het land (30 procent) en dat 45 procent in de atmosfeer blijft hangen. In de atmosfeer is CO2 het best meetbaar, maar voor de oceanen en het land blijven de onzekere factoren en variabelen wetenschappers parten spelen, schrijft het rapport.

Het rapport is samengesteld aan de hand van hoog-accurate metingen in de atmosfeer, diverse satellietdata en het gebruik van verschillende modellen. Maar zelfs dan blijven de onderzoekers met een variabiliteit zitten in atmosferische CO2 die veroorzaakt wordt door natuurlijke processen.

Maar los daarvan kan de concentratie van CO2 in de atmosfeer wel heel goed gemeten worden, en dat is uiteindelijk de graadmeter voor klimaatverandering.

Waarom nu al de cijfers voor 2017?

Hoe dan ook proberen experts de veranderingen op de voet te volgen, zeker met het oog op het concreet maken van de doelstellingen die in het klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd.

In Bonn, maar vooral volgend jaar in Polen, zullen landen heel concrete en praktische engagementen moeten aangaan om de klimaatverandering tegen te gaan. De COP24 vindt eind volgend jaar plaats in Katowice. In dat kader moet de (vervroegde) voorstelling van de cijfers voor heel 2017 op de klimaattop in Bonn gezien worden.   

Meest gelezen