De Block: "Was te verwachten dat overblijvende ereloonsupplementen zouden stijgen"

De stijging van de ereloonsupplementen voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis was te verwachten. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een reactie op een studie van het socialistische
ziekenfonds.

Ziekenhuizen mogen geen supplementen meer vragen in twee- of meerpersoonskamers. Maar om dat verbod te compenseren, vragen ze nu méér in eenpersoonskamers. Door de hoge supplementen betalen patiënten ruim vijf keer meer in een eenpersoonskamer, vergeleken met een tweepersoonkamer.

"De stijging is niet nieuw, die is al jaren aan de gang", zegt De Block. "Het was te verwachten. Vroeger waren er ook ereloonsuplementen  in tweepersoonskamers en op de daghospitalisatie. Die hebben we allemaal afgeschaft en natuurlijk zie je dan dat diegene die overblijven, meer gaan stijgen."

De minister zegt dat er overleg aan de gang is over de ziekenhuisfinanciering. Ze vraagt aan alle betrokken partijen, dus ook aan de socialistische mutualiteit, om zich constructiever op te stellen. "Ik vraag al maanden om een compromis te maken, zodanig dat we die ziekenhuisfinanciering kunnen aanpakken en al die perverse neveneffecten kunnen uitroeien."