Video player inladen ...

De Wever: "Interview met Beke was een van de pijnlijkste die ik heb gezien de afgelopen maanden"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft coalitiepartner CD&V het "heel moeilijk om een juiste positie te kiezen" in de Catalaanse kwestie. Het interview waarin CD&V-voorzitter Wouter Beke eerder deze week pleitte om de onafhankelijkheid van de (Spaanse) rechters te respecteren, noemt De Wever "een van de pijnlijkste" die hij de afgelopen maanden heeft gezien. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag".

Wouter Beke uitte woensdag in "Terzake" een waarschuwing aan het adres van de N-VA in de discussie over de gerechtelijke stappen tegen de afgezette Catalaanse regeringsleden. "Op het ogenblik dat men zou zeggen "Het zijn activistische rechters" in de ene of de andere richting, dan associeert men zich niet meer met de Belgische premier en de Belgische regering", klonk het toen.

"Ik heb het interview met meneer Beke gezien en ik vond dat een van de pijnlijkste interviews die ik heb gezien de afgelopen maanden", reageert Bart De Wever. "Over een ding moeten we het eens zijn: iemand die geen vlieg kwaad doet, nooit oproept tot geweld en alleen maar een opinie uit, hoort niet thuis in de gevangenis. Men heeft nu zelfs de voorzitter van het parlement in de gevangenis gedraaid omdat die het debat had toegestaan."

"Als je dan nog niet kan zeggen: "Dit is de dictatuur van slechte wetten", maar moet zeggen: "Dit is de Spaanse rechtsstaat en daar moeten wij geen oordeel over vellen", dan ben je je gewoon aan het verstoppen omdat je de essentiële waarden van Europa niet meer durft verdedigen", aldus De Wever.

"Een dictatuur van slechte wetten"

Bart De Wever heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont twee jaar geleden ontmoet en waarschuwde hem toen naar eigen zeggen voor de strategie. "Men heeft mij toen gezegd dat hen geen keuze werd gelaten en dat ze een politiek feit gingen creëren als breekijzer om tot een dialoog met Madrid te komen. Ik heb hen toen gezegd: "Ik geloof daar niet in, beste vrienden. Rajoy (de Spaanse premier, nvdr.) gaat dat breekijzer in jullie gezicht desnoods slaan." Ik wist toen niet dat het zo letterlijk ging zijn."

De voorzitter van de N-VA zegt evenwel niet dat Spanje geen rechtsstaat zou zijn of dat de Spaanse rechters activistisch zouden zijn. "Maar als je in een rechtsstaat een misdrijf van rebellie laat vervolgen op iemand die zijn opinie heeft geuit, dan noem ik dat een dictatuur van slechte wetten."

"Wij importeren geen buitenlands conflict"

De Wever ontkent ten slotte dat zijn partij een buitenlands conflict zou importeren door de verdediging van de Catalaanse kwestie op zich te nemen. "Een buitenlands conflict importeren... dat zinnetje heb ik heel vaak gehoord. Ik had altijd de indruk dat het aan mijn gericht was. Ik vind dat nonsens. Een conflict importeren betekent dat burgers die hier geboren en getogen zijn elkaar mekaar hier op straat te lijf gaan omwille van redenen van iets dat zich op 2.000 kilometer afstand afspeelt."

"Het hebben van een opinie over iets dat in een ander land gebeurt, dat is niet een conflict importeren. Ik heb de indruk dat dat ene zinnetje nodig was om een aantal andere probleempjes wat te verbergen over een partij die het heel moeilijk heeft momenteel om een juiste positie te kiezen." Een duidelijke verwijzing naar de CD&V.