"The Last Jedi", het achtste deel uit de filmfranchise van Star Wars, verschijnt in december in de zalen. Image supplied by Capital Pictures

Disney kondigt nieuwe Star Wars-trilogie en tv-reeks aan

Er komt een volledig nieuwe trilogie van de filmsaga Star Wars. Dat heeft het entertainmentbedrijf Walt Disney bekendgemaakt. Er is ook een "live-action"-televisiereeks over Star Wars in de maak, speciaal voor de nieuwe streamingdienst van Disney die in 2019 gelanceerd wordt. Met de nieuwe franchise hoopt Disney allicht zijn tegenvallende cijfers goed te trekken.

De nieuwe trilogie zal zich afspelen "in een hoek van het melkwegstelsel die de Star Wars-vertellingen nooit eerder hebben verkend", stelt Bob Iger, CEO van Walt Disney. Met nieuwe personages, die los staan van het verhaal van Luke Skywalker.

Scenarist-regisseur Rian Johnson neemt de productie van de nieuwe reeks voor zijn rekening. Hij schreef en regisseerde al "Star Wars: The Last Jedi", het achtste deel van de filmsaga die in december in de zalen verschijnt.

Wanneer de nieuwe films verschijnen, is niet bekendgemaakt. Het laatste deel uit de Skywalker-saga, vooralsnog alleen bekend als "Episode IX", draait vanaf december 2019 in de bioscoop.

"Live-action"-reeks op eigen streamingdienst

Daarnaast kondigde Disney ook een "live-action" tv-serie van Star Wars aan. Die moet eind 2019 via Disneys eigen streamingdienst te zien zijn. Op dat nieuwe platform, dat nog gelanceerd moet worden, zullen ook spin-offs van "Monsters Inc", "High School Musical" en het Marvel-universum verschijnen.

Alle content van Disney zal op termijn van Netflix gehaald worden en exclusief op de nieuwe streamingdienst te zien zijn.

De meest recente Star Wars-reeks, de animatieserie "Star Wars: Rebels", dateert van 2014 en begon vorige maand aan haar vierde seizoen.  

Kan Star Wars de kas van Disney spekken?

Met de nieuwe Star Wars-franchise hoopt Disney allicht zijn tegenvallende cijfers goed te trekken. De kwartaalcijfers die het bedrijf gisteren voorstelde, waren niet goed.  Disney moest onder meer sommige parken in Florida twee dagen sluiten door de orkanen die de VS teisterden. Ook werd afgeschreven op een animatiefilm die in ontwikkeling was, maar toch niet uitgebracht wordt. Onder de streep bleef 1,7 miljard dollar over, 1 procent minder dan een jaar eerder. De omzet liep met 3 procent terug tot 12,8 miljard dollar.

Het was voor Disney het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Over die periode van twaalf maanden is de winst 4 procent lager uitgekomen, op zo'n 9 miljard dollar. Het gaat om de eerste daling van het jaarresultaat sinds de financiële crisis.

Disney heeft het al het hele jaar moeilijk. Dat komt onder meer de filmtak, waar de opbrengsten afgelopen kwartaal met 21 procent omlaag gingen. Ook was sprake van dalende advertentie-inkomsten en bij sportzender ESPN liepen abonnees weg.