Video player inladen ...

Dubbel zoveel Belgische militairen naar Irak

Ons land verdubbelt het aantal militairen in Irak naar 100. Dat heeft de ministerraad beslist. Ook het aantal militairen in Afghanistan wordt met de helft opgetrokken tot zo'n 90. Defensie zal in 2018 ook actief blijven in Mali en voor de kust van Noord-Afrika.

 Het budget voor 2018 ligt met 68,7 miljoen euro een stuk lager dan de 73 miljoen voor dit jaar, maar dat is te wijten aan het einde van de deelname van onze F-16's in de strijd tegen IS, aldus de minister van Defensie Steven Vandeput.
      Dat betekent echter niet dat België niet meer deelneemt aan de coalitie tegen IS. Om Irak in staat te stellen op langere termijn te kunnen beschikken over betrouwbare troepen die de soevereiniteit van de Iraakse staat op het volledige grondgebied kunnen garanderen, heeft de coalitie een 'building partner capacity'-programma ontwikkeld, waarvoor Defensie een 10-tal militairen in een 'Train the Trainer'-rol inzet. Daarnaast wordt de deelname in het domein 'Train, Advise and Assist' quasi verdubbeld door de inzet van een 95-tal militairen. De Belgische militairen gaan dus zelf niet meevechten in Irak tegen terreurgroep IS.

Foto Kurt

 In Mali verschuift de focus van de Europese trainingsopdracht naar de VN-operatie MINUSMA. België levert de Force Commander binnen het hoofdkwartier, ondersteund door een twintigtal militairen. Daarnaast worden ook een twintigtal miltitairen ingezet voor inlichtingenoperaties, maken een 40-tal militairen deel uit van een ISR-peloton (verkenners). Later dit jaar zullen ook voor het eerst twee NH90-helikopters op het terrein worden ingezet.
      Verder blijft het Belgische leger ook actief in de Baltische staten met de inzet van vier F-16's gedurende vier maanden vanaf september, maar ditmaal vanuit Litouwen. Van september tot eind 2018 stelt Defensie een manoeuvrecompagnie van 230 man ter beschikking van de Duitse Battle Group in Litouwen.
      Defensie zal ook verder de federale politie ondersteunen op het Belgisch grondgebied zolang het dreigingsniveau 3 van kracht is.