Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

EU legt Britten deadline op over brexit

De Europese Unie wil binnen twee weken vooruitgang zien van Londen in belangrijke kwesties over de boedelscheiding door de brexit. Pas dan kan er gepraat worden over de toekomstige (handels)relaties. 

De Europese en Britse onderhandelaars zaten sinds gisterochtend bijeen voor een zesde gespreksronde. Maar ook nu weer mondden de gesprekken niet uit op een beslissing over de belangrijkste kwesties. EU-onderhandelaar Michel Barnier waarschuwde dat hij binnen twee weken een compromis wil.

Barnier wil van de Britten "oprechte en reële inzet" zien over de vrijwaring van de rechten van de EU-burgers in Groot-Brittannië, een oplossing voor de Ierse grenskwestie en de vereffening van de rekeningen. "Maar op dit moment zijn we nog niet in dat stadium."

Europa vindt dat Londen 60 miljard moet betalen om de boedel te scheiden. Bovendien zou de Unie - volgens Europese bronnen - willen dat Noord-Ierland sowieso in de eengemaakte markt blijft met de EU om een harde grens met de Ierse Republiek te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk wil daarentegen absoluut een "nieuwe grens binnen het VK" vermijden.

Pas als over die kwesties een akkoord wordt gevonden, wil de Europese Unie praten over de toekomstige handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk. Als er tegen december geen akkoord is, zal er verder moeten worden gepraat, "Maar dan nog niet over de toekomstige relaties", verduidelijkte EU-onderhandelaar Barnier.

29 maart 2019?

De gesprekken over de brexit schieten dus vooralsnog niet echt op. Dat is een probleem, want in principe hebben de onderhandelaars maar twee jaar de tijd om de scheiding af te ronden. De Britse brexit-minister David Davis liet na de erg korte zesde gespreksronde evenwel verstaan dat er een "nieuwe dynamiek" in de gesprekken zit.

De Britse premier Theresa May zegt alvast dat ze "pogingen om de democratische wensen van het Britse volk te blokkeren" niet zal tolereren. Londen heeft laten verstaan de datum 29 maart 2019 wettelijk te willen verankeren als de datum waarop het Verenigd Koninkrijk effectief uit de EU zal stappen.