Videospeler inladen...

Hilde Van Mieghem: "Ik ken slachtoffers. Zij zijn nu bang, willen onderduiken en slapen niet"

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem kent naar eigen zeggen vrouwen die te maken hebben gekregen met grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. "De feiten die ik ken, zijn ver voorbij de grens", zegt ze aan VRT NWS. Hoe de slachtoffers reageren na de reactie van De Pauw? "Ze zijn bang en willen het liefst van al onderduiken."

"Neen, ik ben niet geschrokken." Hilde Van Mieghem is duidelijk wanneer we haar vragen om een reactie op de recente onthullingen over Bart De Pauw. Enkele weken geleden bond ze de kat de bel aan in het Canvas-programma "Alleen Elvis blijft bestaan". In de nasleep van de Weinstein-affaire zei ze dat er ook bij ons gevallen van grensoverschrijdend gedrag bekend zijn. Namen noemde ze toen niet, "maar ja, ik had het hierover", zegt ze nu.

Van Mieghem kent naar eigen zeggen verschillende slachtoffers. Of dat dezelfde zijn als zij die naar de vertrouwenspersoon van de VRT zijn getrokken, weet ze niet. "Ik heb vandaag met enkele onder hen contact gehad. Zij beleven nu slapeloze nachten. Ze zijn bang en dat snap ik ook. Ik ben ook bang, want dit kan zo als een boemerang terugkomen. Ik ken dat spelletje. Het liefst van al willen de slachtoffers onderduiken en niets met de zaak te maken hebben."

Het liefst van al willen de slachtoffers onderduiken en niets met de zaak te maken hebben

"Het is de bedoeling dat we de vrouwen in kwestie zo sterk krijgen dat ze er durven over praten", zo zegt de actrice nog. "Maar ik weet niet of dat dat nog gaat lukken na alle reacties. Op sociale media worden ze verguisd. En Bart De Pauw is een publiek figuur die veel steun krijgt."

Slachtoffer

Boos is ze ook. Vooral op de manier waarop Bart De Pauw zich in de media opwerpt als slachtoffer. "Hij heeft dit zelf allemaal in gang gestoken met die videoboodschap. Ik vind het dan ook niet kunnen dat hij zich nu profileert als slachtoffer. Al twijfel ik er misschien ook niet aan dat hij het ernstig meent." 

Dat dit een "heksenjacht" zou zijn, noemt de actrice "bullshit". "Ik heb niets tegen flirten of seksueel getinte sms'jes, maar ik ken enkele feiten waarvan ik heel duidelijk kan zeggen dat ze voorbij de grens zijn. Als mensen blijven doorgaan als er duidelijk "neen" is gezegd, dan is er sprake van grensoverschrijdend gedrag."

Als mensen blijven doorgaan als er duidelijk "neen" is gezegd, dan is er sprake van grensoverschrijdend gedrag

"Het is zeer duidelijk waar de grens ligt", zo zegt ze nog. "Op een filmset worden grapjes gemaakt en er zijn wel mensen die zeggen dat ze "zin hebben" in een bepaalde persoon. Dat mag ook. Ze mogen het ook met elkaar doen, op voorwaarde dat ze er met twee plezier aan hebben. Hier gaat het om vrouwen - ook jonge vrouwen - die er helemaal geen plezier aan hadden. En dat is niet oké."

Moeder Teresa

De actrice en regisseur wil nog benadrukken dat ze niet praat in naam van de slachtoffers. "Ik moet wat oppassen, want voor je het weet ben je de Moeder Teresa van alle misbruikte vrouwen."

"Eigenlijk zou ik liever hebben dat de vrouwen een klacht indienen bij de politie en dat deze zaak wordt uitgevochten in de rechtbank", zo besluit ze. "Maar elk bedrijf heeft het recht om een beslissing als deze te nemen."

De VRT zou dit niet doen als ze niet honderd procent zeker is van haar stuk.

Dat de VRT heeft beslist om de samenwerking met De Pauw volledig op te zeggen, noemt Van Mieghem "vrij extreem". "Maar langs de andere kant: de VRT zou dit niet doen als ze niet honderd procent zeker is van haar stuk. Denken jullie nu echt dat er niets van bewijs zou zijn en dat De Pauw hier wordt ingeluisd door de VRT en enkele vrouwen? Komaan."

Meest gelezen