Video player inladen ...

 Hoe is het om een psychose mee te maken? Onze reporter doet de test  

In de psychiatrische afdeling van het Brugmann-ziekenhuis in Brussel hebben 140 mensen een psychose kunnen ervaren: politiemensen, magistraten, maar ook leerkrachten of verplegers, kortom mensen die professioneel in aanraking komen met patiënten. Ook onze wetenschapsjournalist mocht de simulator testen.  

Het klinkt misschien raar voor een wetenschapsjournalist, maar ik sta nogal sceptisch tegenover virtual reality.  Het is vaak nog teveel geklooi met brilletjes, zodat het gevoel “virtueel” nog altijd veel sterker is dan de illusie van “realiteit”.  Maar de psychosesimulator heeft me mijn mening doen herzien.  

De simulatie was een idee van psychiater Geertje Steegen, van het Brusselse Brugmannziekenhuis.  Ze wou bij  mensen die professioneel in contact komen met mensen met een psychose meer begrip creëren voor de aandoening. Want het is heel moeilijk om de wanen en hallucinaties van iemand die een psychose doormaakt te vatten.

Zelfmoord tijdens psychose

Het toestel voor de simulatie is ontworpen door een kunstenares, de Nederlands-Canadese Jennifer Kanary. Ze is aan het toestel beginnen werken nadat haar schoonzus meer dan tien jaar geleden tijdens een psychose van de zevende verdieping is gesprongen.

Het effect van de simulator is overweldigend. Door de bril blijf je de omgeving zien, maar al snel duiken er andere beelden op, raakt de werkelijkheid vervormd. Mijn eigen stem klinkt raar in mijn eigen oren. Andere stemmen spreken me aan. Angstaanjagend vooral. Grappig soms, als ik de hele omgeving plots rood, blauw of groen kan kleuren met een beweging van mijn hand.  

Mijn eigen stem klinkt raar. Andere stemmen spreken me aan.  

Koen Wauters

De symptomen worden steeds erger. De hallucinaties nemen toe. Ik zie niets meer duidelijk. De stemmen geven me verwarrende opdrachten.  En op het einde word ik echt overdonderd door fragmentaire beelden en lawaai. Totaal overprikkeld ben ik na twintig minuten blij dat de simulatie voorbij is.