© VRT

Jan Verheyen over Bart De Pauw: "Vraag mij af of wat er nu gebeurt wel in verhouding is met de klachten"

Jan Verheyen, vriend en collega-regisseur van Bart De Pauw, vraagt zich af of de klachten over grensoverschrijdend gedrag voldoende zijn om een ontslag en de gevolgen daarvan te rechtvaardigen. "Wat er gisteren is gebeurd, is onomkeerbaar en treft niet alleen Bart en zijn gezin maar ook iedereen die voor zijn productiehuis werkt."

"Dit komt zwaar binnen. Bart is een maat", zegt Verheyen bij MNM.  "Ik werk met hem sinds 1995. Hij speelde mee in "Alles moet weg”, toen was hij nog piepjong. Dat was kort na "Buiten de zone". Ik ken Bart intussen dus meer dan 20 jaar. Ik heb zelf noch op mijn sets waar Bart als acteur was, noch op de sets van de programma’s van Bart waarin ik wel eens te gast was, ooit iets gemerkt van spanningen of wat dan ook."

"Ik stel ook vast -en dat vind ik niet onbelangrijk- dat de vrouwen van Koeken Troef! (het productiehuis van De Pauw, red.) gezamenlijk een Facebookbericht hebben verspreid waarin ze hun steun verlenen aan hun "baas en vriend" Bart De Pauw", aldus Verheyen. "Maar wil dat zeggen dat er nooit iets gebeurd is en dat het allemaal vrolijk moet verdergaan: neen."

"Heb het gevoel dat de weegschaal doorslaat"

De regisseur benadrukt dat er niet lichtzinnig mag omgegaan worden met de getuigenissen die in de nasleep van de Weinstein-affaire naar buiten komen, maar hij vraagt zich wel af of in dit geval de straf in overeenstemming is met de klachten. Zeker omdat het hier gaat om een publiek persoon. 

"Does the punishment fit the crime? Er is een charter en een meldpunt. Dat is keurig geregeld. Maar als een redacteur van de VRT botst met die code, dan wordt die op het matje geroepen en discreet naar de uitgang begeleid. Maar die man kan een week later ergens anders aan de slag gaan. Voor iemand als Bart De Pauw ligt dat natuurlijk anders en treft de fall-out hiervan niet alleen Bart en zijn gezin maar ook iedereen die voor het productiehuis werkt."

"Met wat we nu weten, staat het voor mij niet in verhouding", stelt Verheyen. Hij vindt dat de VRT De Pauw ook een "zeer ernstige tik op de vingers" had kunnen geven. "Ik heb het gevoel dat de weegschaal doorslaat naar een kant die mij een beetje ongemakkelijk maakt."

Meest gelezen