Krijgt eerste poes in de ruimte na 54 jaar een standbeeld?

Een man uit Londen heeft een crowdfundingcampagne op touw gezet om een standbeeld te laten maken voor Félicette, de eerste (en tot nog toe) enige poes die in 1963 een ruimtereis maakte.

Insecten, knaagdieren en zelfs primaten: in de geschiedenis van de ruimtevaart heeft de mens tal van beesten de ruimte in gestuurd in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij is de hond Laika die de Sovjet-Unie in 1957 een plekje aan boord van de Spoetnik 2 gaf waarschijnlijk het bekendste dier.

Minder bekend is het verhaal van Félicette, een poes die Frankrijk op 18 oktober 1963 vanop een basis in Algerije samen met een Véronique-raket de ruimte in schoot. De korte vlucht bereikte een hoogte van 157 kilometer waarbij Félicette 5 minuten gewichtloos was. Met een parachute landde ze nadien op de aarde terug waar een helikopter haar amper 13 minuten na de lancering alweer oppikte.

Ene Michael uit Londen vindt het verhaal van deze poes zo indrukwekkend dat hij haar een standbeeld in Parijs wil schenken. Om het nodige geld in te zamelen, heeft hij een crowfundingcampagne op touw gezet. Ten laatste op 17 november wil hij het streefdoel van 40.000 pond (ruim 45.000 euro) halen. Momenteel staat de teller op dik 21.000 pond (ruim 23.000 euro).

Offers

Als argument voor het standbeeld draagt de initiatiefnemer de vele offers aan die Félicette voor haar ruimtereis heeft gemaakt. Zo onderging ze vooraf een uitgebreide (en weinig diervriendelijke) training samen met 13 andere poezen. Uiteindelijk kwam zij als beste kandidaat uit de bus, mogelijk omdat ze een rustig karakter had. Andere bronnen stellen dat zij het haalde omdat ze het minste van alle katten was verdikt.

Na haar ruimtereis keerde Félicette naar het laboratorium van het Franse ruimtevaartprogramma terug waar onderzoekers haar nog enkele maanden observeerden. Nadien gaven ze haar een spuitje om de elektrodes die in haar hersenen waren ingeplant te analyseren.

Waar het standbeeld precies moet komen en hoe het er zal uitzien, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat Gill Parker het beeld zal maken. Zij staat bekend om haar dierensculpturen.

Meest gelezen