Laatste vermiste stuk van "La pose enchantée" van Magritte duikt op onder schilderij in Brussel

Het Magritte Museum in Brussel heeft het 4e en laatste vermiste stuk van "La pose enchantée" van René Magritte onder een ander werk van hem ontdekt. Daarmee is het versneden doek van de Belgische schilder uit 1927 virtueel compleet.

90 jaar nadat René Magritte "La pose enchantée" heeft geschilderd, is het werk eindelijk in zijn totaliteit terecht. Sinds 1932 was het van de radar verdwenen, tot onderzoekers van het MoMa in New York in 2013 ontdekten dat een deel van het canvas onder een ander werk van Magritte schuilging.

Sindsdien zijn nog 2 delen van "La pose enchantée" onder andere schilderijen van Magritte opgedoken, eind vorig jaar nog 1 in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag meldt het Magritte Museum in Brussel dat het 4e en laatste deel van het werk terecht is.

Het is eveneens later door de surrealist overschilderd en hangt vandaag in het museum. Om welk werk het precies gaat, wordt pas dinsdag duidelijk tijdens een persvoorstelling.

Systematische analyse

"Sinds enige tijd onderwerpen we onze volledige collectie aan een systematische analyse door onderzoekers van de universiteit van Luik", vertelt Samir Al-Haddad van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België aan VRT NWS. "Het is tijdens deze analyse dat we het ontbrekende deel van "La pose enchantée" hebben ontdekt."

"We wisten dat dit mogelijk was omdat bekend is dat Magritte in zijn jonge jaren geregeld werken in stukken sneed om voor andere schilderijen te hergebruiken. Dat deed hij vooral om economische redenen."

Maandagavond gaat toevallig de allereerste versie van "Het rijk der lichten" van Magritte uit 1949 onder de hamer bij Christie's in New York. Naar alle verwachting zal dat werk miljoenen dollars opbrengen. Het Magritte Museum in Brussel heeft 2 andere versies van dit schilderij in zijn collectie.