VRT - Bart Musschoot

Manager beroepsethiek VRT over De Pauw: "Voor de VRT is dit een waardenverhaal"

"Het stopzetten van de samenwerking met Bart De Pauw gaat niet over regels as such. Voor de VRT is dit een waardenverhaal", zegt Diane Waumans, manager beroepsethiek van de VRT. "Wij hanteren hoge standaarden in verband met beroepsethiek en integriteit en dat willen we op elk moment hoog houden."

Waumans benadrukte in "De ochtend" op Radio 1 dat de situatie met Bart De Pauw in dit verhaal past.  "We hebben een integriteitscode waarin uitdrukkelijk staat dat we geen grensoverschrijdend gedrag tolereren."  

"Het is ontzettend moedig van die vrouwen dat ze dit durven delen", gaat Waumans verder. "Omdat het om een heel bekende figuur gaat, is het echt niet zo evident om dit te komen verklaren."  

Waumans verduidelijkt dat de VRT al langer goed georganiseerd is, met een Dienst Welzijn waar een preventieadviseur actief is. "Alleen weten niet alle mensen dat en zeker niet de mensen die voor externe productiehuizen werken. In huis weten mensen wel dat zij bij de preventieadviseur terechtkunnen en uiteraard ook in eerste instantie bij hun leidinggevenden, maar bij externe productiehuizen was dat minder bekend. Maar we zijn er ook voor die mensen, dat wil ik vandaag nog eens heel duidelijk in de verf zetten."

Alle meldingen die er tot gisteren binnenkwamen over Bart De Pauw, kwamen trouwens van externen, zegt Waumans. "Het zijn andere tijden. De tolerantiedrempel voor zulke dingen is, zeer terecht, verlaagd."

Nadat het nieuws over Bart De Pauw gisteravond bekend geraakt is, is er trouwens nog een nieuwe getuigenis over grensoverschrijdend gedrag door de tv-maker binnengekomen bij de VRT. Dat heeft Paul Lembrechts vanochtend gezegd.  Het is niet geweten of die getuigenis ook van buiten de VRT komt of niet.  

Meest gelezen