© VRT - Joost Joossen

Michaël Pas: "Misschien moet de opleiding van acteurs en regisseurs aandacht schenken aan grensoverschrijdend gedrag"

Zowel voor acteurs als voor regisseurs is het soms moeilijk te weten hoe ver ze wel of niet kunnen gaan op een set. Dat zegt Michaël Pas in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij vraagt zich af of de opleidingen meer aandacht aan grensoverschrijdend gedrag moeten schenken.

Welk gedrag hoort bij het "normale" reilen en zeilen op een filmset en welk gedrag is grensoverschrijdend? Voor acteurs en regisseurs is het soms spitsroeden lopen, laat Michaël Pas in "De wereld vandaag" op Radio 1 verstaan.

"Als acteurs ondereen behoren we tot een apart wereldje", zegt hij. "We kennen geen hiërarchie. Vrouwen en mannen beschouwen elkaar als volstrekt gelijkwaardig. In de kleedkamer zitten vrouwen tussen mannen en we maken al eens grappen. De laatste tijd stel ik me soms de vraag of die grappen wel voor iedereen zijn."

Pas vraagt zich af of de opleiding van acteurs en regisseurs voldoende aandacht aan grensoverschrijdend gedrag schenkt. "Misschien moeten acteurs en regisseurs dat in hun opleiding meekrijgen. In mijn opleiding is daar nooit over gepraat."

Wat voor de ene mens normaal is, is voor iemand anders misschien een grens

Zelf heeft Pas naar eigen zeggen op jonge leeftijd een les geleerd toen hij na een passionele filmscène vernam dat zijn tegenspeelster zijn aanpak niet had geapprecieerd. "Ik schaamde me rot, maar ik was blij dat ik het wist. Ik heb toen geleerd dat iedereen anders is. Wat voor de ene mens normaal is, is voor iemand anders misschien een grens."

"Sindsdien heb ik nooit nog een fysieke scène gespeeld zonder overleg met de actrice en de regisseur. Gebruiken we onze tong? Welke kleren gaan uit? Wat is zichtbaar? Door alles te benoemen, verdwijnt de erotiek en kom je niet in de problemen. De regisseur heeft daarin een belangrijke verantwoordelijkheid. Een onervaren regisseur zegt al snel "doe maar wat", maar dan zeg ik meteen "niks van!"."

Pas aarzelt bij de vraag of de filmwereld communicatie over grensoverschrijdend gedrag moet institutionaliseren. "Dat lijkt me verregaand. We hebben meer aan gezond verstand, menselijkheid en een beetje bewustzijn. Rond #MeToo heerst veel hysterie, maar ik vind dat we het positief moeten benaderen en onszelf af en toe in vraag moeten stellen."

Meest gelezen