NSZ: 1 op de 6 ondernemers ooit al gevraagd voor gemeenteraadsverkiezingen

1 op de 6 Vlaamse ondernemers (16 procent) heeft ooit de vraag gekregen om op een lijst te staan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) waaraan 648 zelfstandigen en kmo-zaakvoerders uit heel Vlaanderen hebben deelgenomen.  

Nog geen vijfde van de ondernemers (18 procent) die de vraag kregen, ging erop in. De twee hoofdredenen zijn: geen tijd voor politiek engagement en de vrees dat op politiek vlak kleur bekennen synoniem staat voor klantenverlies.

"Begrijpelijk", reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, "al blijft het wel nuttig dat er in elke gemeenteraad meerdere ondernemers zitten, kwestie van ondernemersvriendelijke maatregelen erdoor te drukken". Opvallend: in Wallonië en Brussel gaat 34 procent van de ondernemers die de vraag krijgen om op een lijst te staan, daarop in.

Slechts 4 op de 10 zelfstandigen en zaakvoerders van kmo’s (42 procent) vinden het beleid van hun stad of gemeente ondernemingsvriendelijk. Om daar verandering in te brengen zouden meer ondernemers de stap naar de lokale politiek moeten durven zetten, vindt het NSZ.