2017 Invision

Nummers van Sheryl Crow en Bob Marley duiken op in Paradise Papers

Ook de internationale muziekwereld is betrokken bij de Paradise Papers, een reeks onthullingen rond belastingparadijzen waar onder meer De Tijd en Knack aan hebben meegewerkt. In de documenten duiken nummers op van onder meer Sheryl Crow, Bob Marley en Chubby Checker. De artiesten zijn er zelf wel niet beter van geworden.

De betrokken artiesten (of hun nabestaanden) hadden de rechten op hun nummers verkocht aan een Iers bedrijf. Dat bedrijf verzamelde duizenden muziekrechten van heel uitenlopende artiesten. De catalogus werd in 2006/2007 ondergebracht in een schermvennootschap op het Britse Kanaaleiland Jersey, waardoor de royalty's onbelast bleven.

De constructie was lucratief, want de 26.000 liedjes brachten per jaar zo'n 4,6 miljoen dollar op. Na een paar jaar begonnen de inkomsten te dalen en in 2014 werd de catalogus overgekocht door een Amerikaanse bedrijf. Dat bedrijf doekte meteen ook de constructie op Jersey op.

Sheryl Crow

Een van de opvallendste namen in het dossier is die van de Amerikaanse singer-songwriter Sheryl Crow. Zij verkocht in 2009 de rechten op 153 van haar liedjes, die ze schreef tussen 1993 en 2008.

Ze kreeg 14 miljoen dollar voor de rechten en die werden daarna in de vennootschap op Jersey ondergebracht. Bij die nummers zitten ook haar grootste hits "All I wanna do" en "My favorite mistake".

Meest gelezen