Opnieuw ophef over Zwarte Piet in Nederland

De pieten in de Sinterklaasoptocht op 19 november in Amsterdam zullen verkleed zijn als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Het Landelijk platform Slavernij (LPS) is daar erg ongelukkig mee.

Om tegemoet te komen aan de kritiek dat zwart geschminkte pieten racistisch zouden kunnen overkomen, besliste de gemeente Amsterdam om de pieten dit jaar als Spaanse kooplieden uit de 16de eeuw te laten opdraven.  De pieten krijgen felgekleurde pakken en pruiken van donker golvend haar.

Het LPS vindt dat dit doet denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden. "Het is belangrijk dat we goed opletten, zodat het ene kwaad niet voor het andere wordt verwisseld", schrijft de organisatie. "Het zou een verkeerd beeld kunnen geven aan kinderen. Die zouden dan edellieden gaan aanbidden die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen onder meer Afrikanen", zegt Barryl Biekman, voorzitter van het LPS.  Hij vindt het schandalig dat het gemeentebestuur van Amsterdam bij de vergunningverlening hier niet heeft over nagedacht.

"Kwestie van gezond verstand"

Het LPS vraagt aan het college van Amsterdam om de vergunning voor de Sinterklaasoptocht in te trekken. De organisatie rekent op het gezond verstand van de gemeente, anders stapt ze naar de Verenigde Naties en naar het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD), omdat Nederland als lid de conventie hoort na te leven.

In Vlaanderen kwam er al reactie op de discussie in Nederland. Staatssecretaris Theo Francken tweette : "Ook roetpieten zijn racistisch. Kan de laatste het licht uitdoen aub."

Mia Doornaert liet op Twitter weten : "Wat een onzin. Slavernij is van alle “culturen”. Afrikanen hebben eeuwenlang elkaar tot slaaf gemaakt, Arabieren waren ergste slavendrijvers in Afrika. Platform doet aan anti-blank racisme."

Ook Peter De Roover meldde op Twitter : "Ok, het kan dus echt steeds zotter worden met Sinterklaas' knecht (oei, knecht, ik bedoel natuurlijk, euh...)"

Meest gelezen