Videospeler inladen...

VRT-CEO Lembrechts over De Pauw: "Amoureuze avances die overgaan in stalking, ook met andere simkaarten" 

"Het patroon dat terugkeert in de verhalen over Bart De Pauw is steeds hetzelfde. Het gaat over een patroon van amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking." Dat zegt Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT, in een reactie op het stopzetten van de samenwerking met tv-maker Bart De Pauw na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag. "De Pauw gebruikte ook verschillende simkaarten, om het in het verborgene te kunnen houden." De Pauw zelf ontkent: "Waar haalt hij dat vandaan?"

Lembrechts legt uit dat het geen eenvoudige en lichtzinnige beslissing was en dat hij gehoopt had dat hij een dergelijke beslissing nooit had moeten nemen. "Het zou nogal gek zijn om de samenwerking met het goudhaantje op zondagavond van de VRT op anekdotische basis stop te zetten."

De openbare omroep benadrukt dat het wel degelijk gaat om mensen die met naam en toenaam een melding hebben ingediend. "Het gaat niet om briefjes die we hebben gevonden in een postbus,  ondertekend met X, maar om mensen van vlees en bloed. Het gaat over vrouwen die zich persoonlijk hebben aangemeld met hun verhaal en die een gesprek gehad hebben met de preventieadviseur. In sommige gevallen is dat een verhaal over een recent verleden, soms gaat het over een verder verleden, maar het is wel altijd een zeer uitgebreid verhaal."

"Het patroon dat terugkeert in de verhalen is steeds hetzelfde. Het zijn amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking. Dit gaat over honderden sms’en. Het gaat niet enkel om een kleine, flirterige boodschap. Dit zijn expliciete en pornografisch getinte berichten. Ik wil niet ingaan op hoeveel. Wij hebben een aantal getuigenissen, maar er zijn er blijkbaar nog meer. Sinds gisteravond hebben we ook nog een extra getuigenis." In een gespek bij Studio Brussel voegde Paul Lembrechts eraan toe dat De Pauw de tekstberichten niet alleen vanop zijn eigen gsm verstuurde, maar dat hij in sommige gevallen ook sms'en verstuurde met andere simkaarten, "om het in het verborgene te kunnen houden".  

De Pauw reageert ontzet op dit laatste. "Waar is de integriteit van Paul Lembrechts, dat hij dit soort dingen beweert? Simkaarten? Waar haalt hij dat vandaan? Wat kan ik hierop zeggen? Neen." De Pauw vindt het niet kunnen dat de VRT-baas informatie geeft waar de tv-maker zelf geen inzage heeft gekregen. "Absurd. Het begint lasterlijk te worden."

"Heel belangrijk dat VRT-medewerkers in veilige omgeving kunnen werken"

Voor Lembrechts is het heel belangrijk dat VRT-medewerkers in een veilige omgeving kunnen werken en "dat ze niet met een bepaalde vorm van angst moeten opereren". "Die vrouwen gaven aan dat ze verstikt waren in een situatie waar ze niet meer uit konden."

"Vorige week donderdag heb ik Bart De Pauw persoonlijk ontmoet met Peter Claes, hoofd productie. We hebben hem geconfronteerd met de situatie en aangegeven in welke richting de beslissing zou gaan. Hij heeft ook meer context gekregen in een persoonlijk gesprek met de preventieadviseur. Hij heeft gereageerd zoals gisteren in het filmpje, op een minimaliserende manier en dat strookt niet helemaal met wat wij gehoord hebben, maar het verwondert mij ook niet helemaal."

Dat medewerkers van het productiehuis Koeken Troef! De Pauw expliciet verdedigen, kan Lembrechts enigszins begrijpen. "Ik begrijp dat mensen vaak een belangrijke loyauteit hebben naar de onderneming waar ze werken. Dit soort gedrag is niet steeds zichtbaar voor iedereen, maar vaak enkel tussen betrokkenen herkenbaar of voelbaar. Daarom is misschien niet iedereen altijd volledig geïnformeerd."

"Ik heb er geen weet van dat een van de slachtoffers een juridisch traject is ingegaan", zegt Lembrechts. En de VRT is ook niet op de hoogte van andere dossiers. Eén gaat nu bekijken hoe het programmaschema op zondagavond het best ingevuld kan worden. "Daar komt vandaag nog duidelijkheid over", zegt Lembrechts.   

Videospeler inladen...

Meest gelezen