Jan Peumans en Carme Forcadell Janpeumans.be

Peumans: "Een parlements­voorzitter opsluiten? Dat kan ik me voorstellen in een dictatuur, niet in Europa"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) wil de Spaanse ambassadeur ontbieden op zijn kabinet. Dat heeft hij gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1. Peumans vindt het namelijk "ongehoord" dat zijn Catalaanse evenknie de vorige nacht heeft moeten doorbrengen in een Spaanse cel. "Dat kan echt niet in een land dat zegt de Europese waarden na te streven."

"We leven in 2017, in Europa. Ik voel me Europeaan. Maar ik voel me geen Europeaan met wat er in Spanje gebeurt", stelt een felle Peumans in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dit heb ik nog nooit in Europa meegemaakt."

Hij reageert zo op de opsluiting van Carme Forcadell, de voorzitter van het Catalaanse parlement. Zij werd gisteravond opgesloten op verdenking van rebellie in de nasleep van de Catalaanse onafhankelijkheid. Vandaag kwam ze vrij na het betalen van een borgsom van 150.000 euro. "Ik ben daar zeer kwaad over", reageert Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. "Ik ben al twee weken kwaad over wat er in Spanje gebeurt."

Peumans heeft daarom zijn kabinetschef de opdracht gegeven om de Spaanse ambassadeur te ontbieden. "Ik wil hem nog eens uitnodigen om mijn gedacht te zeggen." 

"Dictatuur"

Jan Peumans heeft Forcadell twee weken geleden nog ontvangen in het Vlaams Parlement. "Dat is een vredelievende dame. Ik heb haar gisteren nog een sms gestuurd om haar in het Catalaans veel sterkte toe te wensen, ze heeft me daarvoor bedankt juist voor ze de gevangenis in ging. Zij is geen criminele, ze vertegenwoordigt als eerste burger van Catalonië het Catalaanse volk. Kan je je voorstellen dat ik morgen hier opgesloten zou worden omdat ik een bepaalde mening uit?"

"Ik kan me dat misschien voorstellen in een Zuid-Amerikaanse bananen­republiek. Spanje overdrijft heel zwaar. Een parlementsvoorzitter vastzetten kan misschien wel in een dictatuur, maar niet in een land dat zegt alle Europese waarden na te streven. Dat versta ik echt niet."

"Juncker gooit nog olie op het vuur"

Jan Peumans heeft gisteren ook een brief gestuurd naar Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Hij organiseert in Eupen een burgerdialoog. In de brief heb ik gezegd dat ik daar niet naartoe kom omdat Juncker weigert een bemiddelende rol te spelen tussen de Catalanen en de Spanjaarden. Hij gooit integendeel nog olie op het vuur."