Psychiater Dirk De Wachter wil meer bedachtzaamheid in zaak-De Pauw

Dirk De Wachter begrijpt de commotie die de zaak-De Pauw veroorzaakt, maar zou toch graag zien dat de mensen niet meteen scherp reageren. Hij ergert zich aan de ongenuanceerde reacties, vooral op sociale media. "Wat meer sereniteit en intelligentie doen niemand kwaad", zei de bekende psychiater in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"We leven in een heus #metoo-tijdperk, een emocultuur waarin we elke redelijkheid verliezen", zegt psychiater Dirk De Wachter. Op zich vindt hij het goed dat machtsmisbruik op seksueel vlak niet meer wordt getolereerd. Maar de "boom" aan reacties had hij graag wat rustiger gezien.  

Vooruitgang en bewustzijn gaan in sprongen

Voor De Wachter is het bewustzijn dat bepaalde vormen van intimidatie en grensoverschrijdend gedrag niet meer kunnen uiteraard prima. De perceptie daarover gaat de goede kant op, in sprongen. "Als BV's betrokken raken in zo'n schandaal, is er opeens een grote sprong", aldus De Wachter. Er ontstaat een explosie van gevoelens, een proces van bewustwording dat we alleen kunnen goedkeuren. "Er is wel een maar", waarschuwt De Wachter.   

Door de sociale media staan we allemaal aan de toog!

De Wachter vindt dat we onvolwassen omgaan met de sociale media. Da's normaal, het gaat om iets nieuws. "Het negatieve gevolg is dat alle sereniteit verdwijnt", vreest De Wachter, "als psychiater denk ik ook aan het gezin De Pauw. We moeten een onderscheid maken tussen het grote verhaal, het onderzoek naar de feiten, het positieve besef dat grensoverschrijvende sms'jes niet kunnen, akkoord. Maar daarnaast is er het persoonlijke verhaal, het effect van die publieke beschimpingen, de miserie. Als psychiater huiver ik".   

Leer de nieuwe media hanteren!

Dirk De Wachter pleit voor een voorzichtig gebruik van de nieuwe media, voor een rustiger omgang daarmee. Ook het gezin De Pauw is slachtoffer.  

Doe normaal, zwijg en engageer je voor een goed doel

De Wachter begrijpt ook de vele blijken van ongeloof en zelfs van steun voor De Pauw. "Bij een politicus die hetzelfde uitspookt, zouden we nog feller negatief reageren", zegt hij, "maar bij een sympathieke mediafiguur ligt dat toch enigszins anders''.  Bij een bekende dader of slachtoffer verliest een deel van het publiek al snel de ware gevoelsmatigheid. "Wees toch bedachtzaam mensen", smeekt De Wachter, "ook op twitter".

Liefde en erotiek zijn en blijven erg waardevol!

Dirk De Wachter zou het erg betreuren als de kwestie De Pauw, en Weinstein bij uitbreiding, een stap achteruit zou betekenen in de omgang tussen mensen die iets voor elkaar voelen. "Omtrent liefdesrelaties kan je geen wetten of ministeriële besluiten opstellen, gelukkig maar. Laat je niet negatief beïnvloeden in je relatie met mannen en vrouwen, draai de klok niet achteruit." De Wachter wijst erop dat humor kan helpen. "Hou het mooi en spannend in de liefde", adviseert hij. 

Het leven is prachtig, maar respecteer grenzen

Meest gelezen