Btw-stijging voor foodtrucks? Dat zal u niet altijd voelen. 

Wie een hapje koopt aan een foodtruck, moest tot nu toe vaak maar 6 procent btw betalen. Nu moeten foodtrucks in een aantal gevallen 12 procent aanrekenen. En bij meer dan 25.000 euro jaaromzet,  moeten foodtrucks ook met een witte kassa werken.  

Foodtrucks zijn intussen niet meer weg te denken. Tijdens de zomermaanden volgt het ene foodtruckevenement het andere op en ook op bedrijfsfeesten vervangt een hippe foodtruck vaak een traiteur. Met één verschil; een traiteur moest 12 procent aanrekenen voor zijn diensten, een foodtruck vaak maar 6 procent.  Bovendien moeten foodtrucks die meer dan 25.000 euro omzet draaien het geregistreerd kassasysteem invoeren, de zogenaamde witte kassa. Minister Van Overtveldt verduidelijkt de wetgeving nu in een omzendbrief.  

Wanneer blijft het 6 procent?

Een foodtruck mag nog altijd 6 procent btw aanrekenen als u daar gewoon een maaltijd gaat afhalen en u die niet aan de foodtruck zelf nuttigt. Net zoals u frieten gaat halen bij de frituur of een portie bami goreng bij een afhaalchinees.  Zelfs al heeft die foodtruck tafeltjes met stoelen gezet, kan u van dat verlaagde tarief blijven genieten. Zolang het maar duidelijk is dat u de maaltijd mee naar huis neemt. De uitbater moet de maaltijd dan ook meegeven in een wegwerpverpakking en plastiek bestek.

Wanneer 12 procent?

Als een foodtruck ook een vloer aanlegt, tafeltjes met stoelen plaatst of een muziekje opzet op de achtergrond, dan is dat voor de overheid nu zonder discussie een restaurant. Klanten die daar hun gekochte maaltijd opeten, moeten 12 procent btw betalen. En op drank -net als in restaurants- 21 procent.  Ook bij een foodtruckfestival, waar er vaak gezamelijke tafels staan, moet nu 12 procent btw gevraagd worden (tenzij u ook daar gewoon een maaltijd afhaalt voor thuis). Dat geldt ook voor een strandbar of eetstandjes op een festival bijvoorbeeld. In deze gevallen zal de consument dus ook meer betalen voor een hapje.

Als een bedrijf een foodtruck vraagt, is dat ook niet langer een "levering van goederen" waarbij 6 procent geldt, maar "een dienstverlening" tegen 12 procent.   

En uiteraard zijn er uitzonderingen

Als een foodtruck in de zomer bij een aantal bankjes op een dorpsplein gaat staan en de klanten eten daar hun hapje op, dan kan het tarief van 6 procent blijven bestaan. Want dat is geen infrastructuur die de uitbater daar heeft geplaatst. Zo is het opnieuw duidelijk dat btw-wetgeving altijd een kluwen zal blijven.

Meest gelezen