Royals: de slechte timing van de Queen en openlijk ruzie in het Roemeense huishouden

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week dook de Queen op in de Paradise Papers, maar hield ze zelf - zoals altijd - de lippen stijf op elkaar. Ze ridderde wél de man die haar privéfinanciën regelt. Slechte timing meent de pers. Nog meer slechte timing bij het Roemeense koningshuis: koning Mihai is stervende en kleinzoon Nicolae raakt letterlijk niet tot bij hem. Integendeel, er loopt een klacht voor huisvredebreuk. Voorts vallen de tweets van Pieter van Vollenhoven onhandig uit, wonen Jacques en Gabriella (2) hun eerste officiële galadiner bij, steekt Charlotte Casiraghi haar partner Dimitri Rassam niet langer weg en roept de Britse prinses Beatrice op om "nice en cool" te zijn.

De Queen riddert Mark Hudson op slecht moment

De naam van de Britse koningin Elizabeth dook deze week op in de Paradise Papers. De 91-jarige Queen zou via het hertogdom Lancaster (haar privébezit waaruit ze een inkomen ontvangt) 11,3 miljoen euro geïnvesteerd hebben in een fonds op de Kaaimaneilanden en dat fonds investeerde in BrightHouse. Die winkelketen werd op de vingers getikt omdat het misbruik maakt van arme, kwetsbare mensen. De belegging werd bevestigd door Buckingham Palace, maar over BrightHouse was men zich niet bewust. De Queen deed officieel niets illegaals en betaalt ook belastingen op de inkomsten uit het hertogdom. De Britse pers had echter graag een persoonlijke reactie gezien van de Queen, want de zaak roept ethische vragen op. Die reactie kwam er niet.

Pittig detail was wel dat slechts enkele dagen ná de Paradise Papers een zekere Mark Hudson werd ontvangen in Londen. De voorzitter van het hertogdom Lancaster werd door de Queen geridderd. Anderen, zoals actrice Julie Waters, kregen die dag ook een lintje voor hun verdiensten voor het vaderland. Foto's en video's werden verspreid door agentschappen. Van Hudson verscheen geen enkel beeld. "De timing is toch wel ongelukkig", klinkt het in de Britse pers kordaat.

Pijnlijke familieruzie rond Roemeens sterfbed

In Roemenië gaat de gezondheidstoestand van koning Mihai (96, foto midden) sterk achteruit. Hij lijdt al enige tijd aan kanker en wordt verzorgd in Aubonne in Zwitserland. Iedereen neemt afscheid van Mihai, zo ook de 32-jarige kleinzoon Nicolae Medforth-Mills. Hij werd echter de toegang geweigerd. Het Roemeense hof laat weten dat het verplegend personeel zich bedreigd voelde en dat er zelfs iemand gewond raakte. Nicolae spreekt dat tegen. De dochter van de koning, kroonprinses Margareta, heeft een klacht ingediend tegen haar neef wegens huisvredebreuk.

AP

Nicolae verloor twee jaar geleden zijn titel van prins. Een exacte reden is nooit gegeven, maar wellicht ligt (de schande van) een niet erkend kind van Nicolae aan de basis. De voormalige prins was derde in lijn voor de troonsopvolging. Op Facebook laat Nicolae weten dat hij niet "zal trappen in het vuile spelletje". "Ik wil mijn grootvader respecteren in deze moeilijke tijden omdat dat het juiste is." Koning Mihai regeert al sinds 1947 niet meer. Hij werd door het toenmalige communistische regime het land uitgezet.

Grootvader en kleinzoon in minder woelige tijden:

Van Vollenhoven mengt zich in de #metoo-discussie

Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van de Nederlandse prinses Magriet en schoonbroer van prinses Beatrix, heeft zijn tweets over seksuele intimidatie mogen uitleggen. "Kan je als man een vrouw nog een hand geven of valt dat onder het hoofdstuk ongewenste #intimiteiten? Ik denk dat het een grensgeval is", tweette hij dinsdag.

In reacties vroegen surfers wat "meer empathie" van de erevoorzitter van het Fonds Slachtofferhulp. Sommigen dachten zelfs dat het account gehackt was. Van Vollenhoven verwijderde de post om nadien het volgende op Twitter te gooien:   

Aan RTL Nieuws laat hij weten dat zijn eerste tweet gewoon "een foutief bericht" was. "Zonder uitleg wordt dat - logisch - verkeerd begrepen." Met zijn tweede tweet wilde hij aandacht vragen voor het feit dat er mogelijk mensen onterecht beschuldigd worden. Hij pleit voor een aparte, speciale  instantie die beschuldigingen van seksuele intimidatie kan onderzoeken op juistheid.

Van Vollenhoven staat bekend om zijn droge humor en cynische blik, en vaak pakt dat goed uit. Hoewel de ene post meer gesmaakt wordt dan de andere, zoals deze vorige maand:

Over halfnaakte vrouwen die eerbetoon voortvluchtige Polanski verstoren:

Breng eens je tweeling mee op een galadiner

Prins Albert van Monaco en Charlène hebben voor het galadiner van Outward Bound de hertog van York, de Britse prins Andrew, uitgenodigd. Outward Bound wil jongeren uit hun comfortzone halen en hen laten participeren aan buitenactiviteiten zoals raften, klimmen, kamperen, enz., om hen de natuur te leren respecteren en tegelijkertijd mentaal te harden.

Eric MATHON Palais Princier

De Monegaskische tweeling, prins Jacques en prinses Gabriella, vergezelden hun ouders keurig in pak en jurk op hun eerste officiële diner. De kinderen die volgende maand 3 jaar worden, woonden evenwel niet alle gangen bij. Rond bedtijd bracht een oppas hen weg.

Eens niet betrapt door paparazzi: Charlotte en Dimitri

Terwijl prins Albert zich van zijn taken kwijt, woonde nichtje Charlotte Casiraghi (31) een gala ter ere van kunstenaar Mark Bradford en "Star wars"-maker George Lucas bij. Charlotte, dochter en evenbeeld van prinses Caroline, vertoeft tegenwoordig wel vaker in Los Angeles. Ze liet zich gewillig fotograferen met haar nieuwe vriend Dimitri Rassam (35), eens iets anders dan de talrijke paparazzifoto's van het koppel kussend op een strand of zich verstoppend achter hun zonnebril.  

2017 Donato Sardella

Rassam is een Franse filmproducent en zoon van actrice Carole Bouquet (de Bondgirl uit "For your eyes only"). Charlotte had eerder relaties met komiek Gad Elmaleh, met wie ze een zoontje Raphaël heeft, en met de Italiaanse scenarist Lamberto Sanfelice. Het koppel hield een tijdlang de relatie verborgen. Eind juni mengde Dimitri zich dan onder de Grimaldi's tijdens de internationale jumping van Monte-Carlo.

Prinses Beatrice schrijft brief tegen pesten

Prins William en Harry zijn niet de enige geëngageerde royals, ook de Britse prinses Beatrice doet haar best. Voor het boek "Be cool be nice" dat een campagne tegen pesten ondersteunt, schreef ze kort een briefje. De oudste dochter van prins Andrew stelt dat "vriendelijkheid je een heel eind op weg helpt". "Neem de tijd om naar jezelf te luisteren, wees gepassioneerd. Steun elkaar. Maar het belangrijkste: wees lief tegen elkaar", staat op briefpapier met als hoofding een gekroonde bij.

De prinses duikt op in een trailer voor het boek tussen namen als Kendall Jenner en Willow Smith , rond 1 min. 50 sec.:

Beatrice (29) pendelt momenteel tussen Londen en New York en verdeelt haar tijd tussen liefdadigheidswerk en het professioneel adviseren van
bedrijven.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen