Videospeler inladen...

Sven Gatz: "Ga ervan uit dat VRT niet over één nacht ijs is gegaan bij ontslag De Pauw"

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zegt dat hij aanneemt dat de VRT genoeg redenen heeft om de samenwerking met Bart De Pauw stop te zetten.

"Ik kan, wil en mag mij niet uitspreken over de grond van de zaak," zegt minister Gatz, "maar ik neem aan dat de VRT genoeg ernstige aanwijzingen heeft om tot zo'n drastische maatregel over te gaan."

Gatz vindt het belangrijk dat seksueel overschrijdend gedrag in de samenleving heel ernstig wordt genomen.  Dat VRT in zo'n geval kordaat optreedt, noemt Gatz noodzakelijk.

"Ik kan me onmogelijk inbeelden dat een belangrijke organisatie als de VRT hier lichtzinnig mee omgesprongen is", gaat Sven Gatz verder. Hij zegt ook dat bij de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag geen verschil gemaakt mag worden tussen personen. "Of dat nu om zeer sympathieke, of minder sympathieke mensen gaat, dat heeft geen belang."

De minister vraagt zich ook af waarom slachtoffers vaak erg lang wachten om met hun verhaal naar buiten te komen. Hij vindt dat organisaties zich goed moeten beraden over hoe ze een meldpunt zo laagdrempelig mogelijk kunnen maken. "Blijkbaar worden de meldpunten, die wel degelijk bestaan, te weinig vertrouwd door de slachtoffers. Dat heeft waarschijnlijk te maken met machtsverhoudingen. Vaak is het zo dat mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen, het zelf niet beseffen en het altijd doen tegenover ondergeschikten."

Meest gelezen