Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voorzitster Catalaanse parlement vrijgelaten

De voorzitster van het Catalaanse parlement Carme Forcadell is vrijgelaten op borg na een nacht in de gevangenis. Wellicht kan ze geen campagne voeren voor de  verkiezingen van 21 december. Samen met afgezet minister-president Carles Puigdemont trekt ze naar het Europees Hof voor de Mensenrechten. 

De voorzitster van het Catalaanse parlement Carme Forcadell is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat gebeurde nadat ze een borgsom van 150.000 euro had betaald. Forcadell zat sinds gisteravond in voorlopige hechtenis op verdenking van "rebellie" omdat ze de onafhankelijkheidsverklaring van eind oktober heeft goedgekeurd. Acht ex-ministers en twee onafhankelijkheidsactivisten zitten nog altijd in de gevangenis.

Aan het Hooggerechtshof vertelde Forcadell naar verluidt dat de onafhankelijkheidsverklaring "symbolisch" was. Ze mag Spanje voorlopig niet verlaten en moet zich strikt aan de grondwet houden. Mogelijk kan ze daardoor geen campagne voeren voor de verkiezingen van 21 december.   

Klacht bij Europees Hof voor de Mensenrechten

Intussen trekken afgezet minster-president Puigdemont en Forcadell naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Samen met andere Catalaanse politici klagen ze een beslissing aan van het Spaans grondwettelijk hof op 5 oktober. Het Hof verbood toen een plenaire zitting van het Catalaanse parlement uit angst dat de Catalanen zouden overgaan tot het uitroepen van de onafhankelijkheid.  Uiteindelijk deden ze dat toch op 27 oktober.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen