Videospeler inladen...

Wat is er aan de hand in Libanon?

Vorige week nam de Libanese premier Saad Hariri onverwacht ontslag, vanuit Saudi-Arabië. Hij wees met een beschuldigende vinger naar Iran en de Hezbollah. Expert Koert Debeuf ziet er de hand in van de Saudische kroonprins. "Die is zowel zijn macht intern aan het verharden als extern in de regio."

"Niemand weet wat er echt aan de hand is", zegt Koert Debeuf van het Tahrir Institute, een denktank over het Midden-Oosten. "Maar wat wel duidelijk is, is de context: de grote strijd om het Midden-Oosten tussen Saudi-Arabië en aan de andere kant Iran."

De Saudi's zijn de leider van soennistische moslims, Iran is sjiitisch. "In het Midden-Oosten is er een mix van beide", legt Debeuf uit. "Iran heeft vele jaren geleden Hezbollah opgericht als partij en groep in Libanon, net om hun belangen en geloof daar te verdedigen. Hariri aan de andere kant is een soenniet en wordt gesteund door Saudi-Arabië."

In Libanon probeert men het evenwicht tussen de verschillende strekkingen in stand te houden, zeker na de bloedige burgeroorlog (1975-1990). "Dat verliep sinds de burgeroorlog vrij goed, maar Hezbollah is de laatste jaren heel erg sterk geworden, voornamelijk door wat ze gedaan hebben in Syrië. En dat baart de Saudi's blijkbaar veel zorgen", stelt Koert Debeuf vast.

Hij ziet dan ook de hand van Saudi-Arabië in het ontslag van de Libanese premier. "Een premier die zijn ontslag aanbiedt vanuit het buitenland, is bijzonder vreemd. En waarom in Saudi-Arabië? En waarom Hariri die de voorbije jaren altijd heel gematigd is geweest in zijn uitspraken over Hezbollah. Het feit hij vanuit Saudi-Arabië zijn ontslag aankondigt en daarbij ook nog eens verwijten richt ten aanzien van Hezbollan en Iran, duidt er toch wel op dat er druk is uitgeoefend door Saudi-Arabië."

Druk uitgeoefend door Saudi-Arabië

"De Saudische kroonprins wil zijn macht consolideren"

Het is volgens Debeuf geen toevalig dat het ontslag van Hariri samenvalt met de grote zuiveringsoperatie die de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in eigen land momenteel aan het doorvoeren is. "De kroonprins is bezig de opvolging van zijn vader aan het voorbereiden. Om zijn macht te consolideren binnen Saudi-Arabië heeft hij een heel pak mogelijke tegenkrachten in de gevangenis gezet. Dat gaat over mensen die miljarden waard zijn."

"Hij wil dus zijn eigen macht intern consolideren, maar ook de macht van Saudi-Arabië in de regio. De kroonprins is al in oorlog gegaan met Jemen, dat gaat niet zo goed. Hij is betrokken in de oorlog in Syrië. De Saudi's zien daarnaast ook dat Iran sterker wordt in Irak en ze voelen zich daar niet comfortabel bij."

AFP or licensors

"De spanning is voelbaar"

Koert Debeuf was in augustus nog in de Libanese hoofdstad Beiroet. "En je kon de spanning echt voelen. Mensen vertelden me dat de spanning aan het stijgen is." Volgens hem zijn er in het land twee grote problemen die de spanning doen toenemen. "Er is ten eerste een enorme groep van Syrische vluchtelingen. Een vierde van de mensen die vandaag in Libanon wonen, zijn Syrische vluchtelingen. De prijzen van de huizen gaan omhoog, de kost van arbeid naar beneden."

"Het tweede element is Hezbollah zelf die in Syrië Assad heeft verdedigd", vervolgt Debeuf. "Zonder Hezbollah was Assad er al lang niet meer geweest. En Hezbollah wil opnieuw wraak nemen op Isräel, dat zijn aartsvijanden. Men voelt die spanning stijgen, want Hezbollah is beter getraind dan ooit en heeft betere wapens dan ooit. Israël voelt die hete adem en sommigen beweren dat wat Saudi-Arabië nu doet, dat Israël daarbij betrokken zou zijn. En dat er dus mogelijk opnieuw een oorlog komt tussen Hezbollah/Libanon en Israël."

Meest gelezen